Nationalbanken har hævet renten... og hvad så?

Nationalbanken har i dag den 16. maj hævet renten med 0,10 %-point, men hvad betyder det helt konkret for dig? Læs mere her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nationalbanken har i dag hævet renten, fordi den seneste tids finansielle uro har lagt et opadgående pres på de europæiske renter, mens de danske renter ikke er blevet påvirket i samme grad.

Som konsekvens er forskellen mellem Nationalbankens udlånsrente og Den Europæiske Centralbanks skæringsrente stort set forsvundet. Indsnævringen i rentespændet har givet anledning til en svækkelse af kronen, og Nationalbanken har i overensstemmelse med fastkurspolitikken derfor hævet renten til fordel for kronen.

Konsekvenser for danske låntagere
Låntagere med eksisterende realkreditlån bliver ikke ramt af renteændringen, hvorimod boligkøbere der står over for at optage et nyt lån, vil få en lidt lavere kurs og dermed en højere rente på deres lån. Effekten på ydelsen er imidlertid begrænset.

For FlexLån® F1 er kursen faldet med 10 øre, hvilket betyder, at låntager skal låne 1.000 kroner mere per million. Det svarer til, at kontantlånsrenten er steget med 0,15 %-point som følge renteforhøjelsen. Det betyder, at ydelsen efter skat stiger med 10 kroner per måned for et lån på 1 mio. kroner.

Kursen på de fastforrentede 6 % lån er faldet med hele 20 øre, hvilket betyder, at låntager skal låne 2.000 kroner mere per million. Konsekvenserne for ydelse og rente er imidlertid meget begrænsede på de langt forrentede obligationer.  

Både danske boligejere og potentielle boligkøbere kan altså fortsat sove trygt - renteforhøjelsen vil hverken sende renterne til himmels eller slå bunden ud af det danske boligmarked.


Nyhedsoverblik