Næsten hver tredje tager medicin for at gå på arbejde

De sjællandske medarbejdere oplever oftere fysisk smerte i forbindelse med deres arbejde. Næsten hver tredje tager smertestillende medicin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næsten hver tredje arbejdsmodtager i i vores del af landet tager smertestillende medicin eller er i behandling for en arbejdsrelateret skade. 

Det viser en repræsentativ undersøgelse af folk i og uden for arbejde, som Fødevareforbundet NNF har foretaget sammen med analysefirmaet DMA Research. NNF er fagforening med cirka 20.000 medlemmer inden for brancher som bager, slagter, mejeri, sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien.

- Vi er blevet bekræftet i vores daglige viden om, at vores medlemmer går på arbejde med smerter, fordi de har den her belastning på deres arbejdspladser, siger Henrik Tonnesen, formand for Fødevareforbundet NNF Sjælland og øerne, til TV ØST.

quote Vi skal altså have nogle virksomheder med på banen i forhold til at gøre arbejdsmiljøet langt, langt bedre. For vores medlemmer kan simpelthen ikke holde til at arbejde længere tid, sådan som regeringen foreslår det

Henrik Tonnesen, formand for Fødevareforbundet NNF Sjælland og øerne

Forbruget af medicin og behandling er steget med 10 procent på 10 år

I 2007 viste en tilsvarende undersøgelse, at det var cirka 20 procent, der havde smertestillende med i lommen på arbejde. På 10 år er det altså steget med næsten 10 procent mere.

- Det er kun blevet værre, siger Henrik Tonnesen.

- Det er primært vores medlemmer, der arbejder ude i industrien på det store slagteri i Ringsted og Haribo i Faxe, og så har vi en småkagefabrik på Møn, og det er de steder, hvor medarbejdere bliver nedslidt på grund af fysisk hårdt arbejde.

Sjælland ligger nummer 2

På Sjælland er det 28 procent, der tager smertestillende medicin eller er i anden behandling på grund af smerter. Det svarer til næsten hver tredje sjællænder.

arbejdsmedicin.jpg
Læs også
Lagermedarbejder på Hørkram: Jeg spiste mellem 15 og 17 piller om dagen
arbejdsmedicin.jpg
Læs også
Lagermedarbejder på Hørkram: Jeg spiste mellem 15 og 17 piller om dagen

Det betyder, at Sjællands Storkreds ligger nummer to på listen over antallet af arbejdsmodtagere, der tager medicin eller er i behandling for at gå på arbejde. Vi er kun overgået af Fyn, der ligger på 29 procent. 

Ifølge formanden for Fødevareforbundet NNF, er det primært gængs smertestillende medicin, man kan få i håndkøb, som foreningens medlemmer benytter sig af. Men når det er særlig slemt, er det receptpligtig medicin fra egen læge.

Undersøgelsen siger ikke direkte, hvorfor der er forskel rent geografisk.

- Men man har sine egne teorier. Den jeg kan komme i tanke om er, at på Sydsjælland og Lolland og Falster, har vi mange sæsonprægede virksomheder, og der ser vi mange medarbejdere, der med djævlens vold og magt ønsker at få et fast arbejde, og gør en ekstra ordinær indsats, når der skal afskediges i sæsonøjemed, og der kan man se, det går galt for, det glemmer man at tænke på sit helbred på den lange bane, siger Henrik Tonnesen fra NNF.

Virksomhederne skal på banen for at hjælpe deres medarbejdere

Formanden påpeger vigtigheden i, at virksomhederne gør noget aktivt for at forbedre og hjælpe arbejdsforholdene for de medarbejdere, der er ramte.

070330_ondt_i_ryggen.jpg
Læs også
Vi glemmer at passe på ryggen
070330_ondt_i_ryggen.jpg
Læs også
Vi glemmer at passe på ryggen

- Vi skal altså have nogle virksomheder med på banen i forhold til at gøre arbejdsmiljøet langt, langt bedre. For vores medlemmer kan simpelthen ikke holde til at arbejde længere tid, sådan som regeringen foreslår det, siger Henrik Tonnesen.

Han kommer også med konkrete bud på, hvilke værktøjer, virksomhederne kan gribe fat i:

- Man skal tænke sig godt og grundigt om, når man installerer nye maskiner, der er de værste i forhold til det manuelle arbejde, hvor vi bliver nedslidte. Og den anden del af det er, at man skal være mere bevidst i det daglige arbejde med arbejdsmiljøet, siger formanden.


Nyhedsoverblik