Myg stopper eksport i to år

Landmænd på Lolland står til at miste millioner af kroner. En sygdom, som spredes af en myggeart, gør, at det i mindst to år ikke vil være tilladt at udføre levende får, geder, hjorte og kvæg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En syg ko ved Itzehoe 80 kilometer syd for den dansk-tyske grænse kommer til at koste landmænd i Sønderjylland, på Sydfyn og Lolland millioner af kroner, skriver JydskeVestkysten onsdag.

De bor i en restriktionszone, hvorfra det i mindst to år ikke er tilladt at udføre levende får, geder, hjorte og kvæg. Årsagen er den frygtede sygdom bluetongue, der har ramt en kvægbesætning i Slesvig-Holsten. Udbruddet går især ud over eksporten af kvier på op imod 150 millioner kroner om året. Hver femte danske malkeko hører til i restriktionszonen, så det kan være 30 millioner kroner, de ramte landmænd og handelsselskaber mister.

- Det er endnu for tidligt at sætte tal på, men vi vil få en voldsom reduktion af vores eksport. Vi er vant til at købe en del dyr i Sønderjylland, og det er vi nu afskåret fra, siger direktør Evald Madsen fra det landmandsejede selskab Bovi-Denmark i Brørup. Herfra bliver godt halvdelen af de 9000-10.000 danske kvier eksporteret årligt. Sygdommen bluetongue overføres til husdyrene af en lille myg, mitten.

Indtil for et år siden var bluetongue kun konstateret i Middelhavslandene og på Balkan, men den er nu rykket langt mod nord.

- Der er desværre stor risiko for, at sygdommen kommer til Danmark, siger souschef Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsens kontor for husdyrsygdomme. I så fald vil sygdommen formentlig gøre stort set hele Danmark til restriktionszone. Dermed vil de mistede eksportindtægter blive langt over 100 millioner kroner.

- Vi har først vaccine mod denne bluetongue-type klar næste forår, fordi denne type ikke har forekommet siden 1980'erne. Vi kan håbe på elendigt vejr, men landmændene kan ikke rigtigt gøre noget, siger Stig Mellergaard.

Se Itzehoe på kort