Mulig nedlægning af busruter vækker bekymring - kan gå hårdt ud over gymnasieelever

Flere busruter i Region Sjælland er i spil til at blive lukket. Det er ruter, som hver dag bruges af gymnasieelever fra yderområderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Buskørende elever på Sjælland og Lolland risikerer snart at skulle finde alternative transportmidler.

Flere busruter er nemlig i spil til at blive nedlagt på grund af besparelser. Blandt andet busruter mellem Skælskør-Slagelse og Rødby-Maribo, som flittigt benyttes af gymnasieelever, er i risiko for at blive lukket.

quote Vi er utroligt kede af, at vi er blevet bragt i den her situation

Peter Jacobsen (DF), formand i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø i Region Sjælland

Det lægger Region Sjælland op til i nyt sparekatalog, som indeholder forslag til besparelser på 47,9 millioner kroner. På den kollektive trafik i regionen skal sparekniven skære 20 millioner i 2019 og 2020.

Oliver Sletland-Lam er en af de elever, der er dybt afhængig af kollektiv trafik. Han stiger på 470R mellem Skælskør og Slagelse til og fra skole hver dag, og er derfor bekymret for, om busruten skal lukkes.

- Det ville være super ærgerligt, for så har jeg ikke andre måder at komme i skole på, siger Oliver Sletland Lam, HF-elev. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Oliver Sletland-Lam benytter dagligt bus 470R og frygter, at busruten bliver nedlagt.
Oliver Sletland-Lam benytter dagligt bus 470R og frygter, at busruten bliver nedlagt.
Foto: Martin Stilling - TV ØST

Afgørende med gode transportmuligheder

På den anden side af smålandsfarvandet møder busændringerne også kritik.

Rektor på Maribo Gymnasium, Michael Levy Bruus, er bekymret for regionspolitikernes forslag om at nedlægge bus 720R, der fragter ca. 60 af gymnasiets elever til og fra skole hver dag.

- Det (forslag, red) er vi mildt sagt meget kede af. Vi har rigtig mange elever, der kommer fra Rødby og Rødbyhavn, som selvfølgelig er afhængige af, at der er gode forbindelser til Maribo, så de kan komme i skole. En del af vores elever får kørekort og mulighed for at køre i bil til skole, men mange af vores elever er afhængige af gode adgangsveje til skolen, og der spiller busserne en kæmpestor rolle, siger Michael Levy Bruus til TV ØST.

Spareforslagene lyder på, at flere busruter, der går på tværs af kommuner, afkortes og nedlægges. Derudover vil togstrækningen mellem Høng og Tølløse få færre afgange.

På kortet herunder og forslagslisten i bunden af artiklen kan du se, om din busrute bliver påvirket.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Michael Vogelius - TV ØST

Rektoren påpeger, at et Gymnasium som Maribo er meget afhængige af gode transportmuligheder. Både fordi det er vigtigt for at kunne tiltrække elever, men også for at eleverne får det bedste ud af sin uddannelse.

- Hvis ikke der er gode forbindelser til sådan et oplandsgymnasium som os, så vil det naturligvis få konsekvenser for os som skole, men også for de unge. For vi ved, at tilgængelighed og nem adgang til uddannelsesinstitutioner er helt afgørende for elevernes muligheder for at få en uddannelse og et godt resultat af en uddannelse, siger han.

Vægter kollektiv trafik højt

Region Sjælland har taget sparekniven i hånden på grund af en aftale, der blev forhandlet på plads tidligere på sommeren af Regeringen og Dansk Folkeparti.

Her blev det besluttet, at alle landets regioner skulle fratages midler til såkaldt erhvervsfremme-opgaver. Penge til regional udvikling.

Region Sjælland mister derfor 112 millioner kroner på næste års budget, og fordi regionen har afsat en stor del - 70 procent - af de penge til den kollektive trafik, ender det altså ironisk nok med, at regionspolitikerne nu bliver nødt til at spare på området, fordi pengene skal retur til staten.

quote Det er ikke noget, som vi gør med god vilje

Peter Jacobsen (DF), formand i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø i Region Sjælland

- Vi er utroligt kede af, at vi er blevet bragt i den her situation. Det er omstændigheder udefra, der gør, at vi skal det her. Det er ikke noget, som vi gør med god vilje, siger Peter Jacobsen (DF), der er formand i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø i Region Sjælland.

Regions Sjællands trafikudvalg mødtes tidligere i dag for at kigge på en række spare-forslag på den kollektiv trafik. En nedlæggelse af busruten mellem Rødby og Maribo er fortsat på tegnebrættet, ligesom en række andre busruter er i risiko for at blive nedlagt eller afkortet.

Den 9. oktober skal politikerne igen kigge på spareforslagene, før de lander på bordet i regionsrådet den 15. november.

Forslag til lukning og afkortning af busruter og togbaner