Mørke skyer over solenergien

En tilskudsordning, som har fremmet mængden af solcelleenergi, er blevet afskaffet af politikerne. Det kan koste arbejdspladser her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 17 år gammel tilskudsordning for at fremme solenergi blev tidligere på ugen afskaffet af et næsten enigt Folketing - Alternativet stemte imod.

Afskaffelsen kan mærkes hos solcelleproducenten Dansk Solenergi i Holeby.

- Vi får en reduktion i omsætningen. Beslutningen betyder jo, at projekter skal op og vende, siger direktør i Dansk Solenergi, Ken Hem-Jensen.

Fra midten af april har Energinet.dk modtaget overraskende mange store ansøgninger til den såkaldte 60/40-solcelleordning. Den giver 60 øre pr. kWh grøn strøm de første ti år og 40 øre de næste ti år. 

Samlet set er der ifølge Energiministeriet blevet søgt om ca. 4.500 MW, som kan koste danske elforbrugere ca. 11 mia. kroner i øget PSO-afgift.

Store projekter i fare

Vest for Rødby har virksomheden Grøn SolEnergi et solcelleanlæg på godt 8 hektar stående. Firmaet har indsendt planer om at udvide med 100 hektar mere, men politikernes beslutning kan ændre på de planer, hvis projektet ikke er blevet godkendt før tilskudsordningen bliver lavet om.

- Hvis vi ikke kommer med i 60/40 ordningen, så kan det betyde, at projektet må droppes, siger Andreas von Rosen, der er direktør i Grøn SolEnergi. Det gælder også for firmaets projekt ved Vordingborg, hvor der ligeledes ligger en ansøgning om et solcelleanlæg på de omkring 100 hektar.

Svaret får Grøn SolEnergi først i næste uge. En eventuel opførelse af de mange ekstra solceller vil give arbejde til omkring 150 arbejdere.

- Både ved opførelsen og i driften efterfølgende ville vi få brug for lokale arbejdere, siger Andreas von Rosen.

Rolsted Gruppen i Nakskov står for vedligeholdelsen af det eksiterende anlæg ved Rødby. Det lokale firma havde håbet, at det også var inde i varmen omkring vedligeholdelse på det nye projekt.

- Vi ville gerne udvide med en 3-4 mand, men det bliver jo desværre nok ikke til noget, siger Stig Rolsted Pedersen, der er direktør i Rolsted Gruppen.

Dansk Solenergi vil nu lægge større vægt på eksport. Om afskaffelsen af tilskudsordningen koster firmaet arbejdspladser er for tidligt at sige.


Nyhedsoverblik