Mor til flygtet sexforbryder: der er ingen grund til at frygte min søn længere

En sexforbryder er fortsat på fri fod efter politiet har eftersøgt ham i en uge. Han er to gange dømt for at have misbrugt to små piger, men hans mor mener ikke, der er grund til at frygte ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

John Orjes besøgte i fredags sin mor sammen med den bistandsværge, han har haft i 19 år. 

- Vi sidder her alle tre og har det hyggeligt og rart og diskuterer mange ting, som vi altid gør, John Orjes mor, Vita.

John Orjes ville afprøve sin nye cykel - men han kom aldrig tilbage.

- Jeg har været bekymret indtil nu. Jeg er stadig bekymret, men det er slet ikke på samme måde, for der er ikke sket ham noget, siger Vita.

John Orjes blev i 1989 dømt for at bortføre en 9-årig pige fra Radsted på Lolland. Han tog hende med til Odsherred, hvor han misbrugte hende seksuelt. Tre år senere blev han igen dømt for at voldtage en 7-årig pige i Høje Gladsaxe. Det har han fået en anbringelsesdom på ubestemt tid for.

- Den melding vi har fået fra Sct. Hans her inden for de sidste dage er at, man ikke vil afvise, at han kan finde på at lave kriminalitet, som han tidligere er dømt for , siger Karsten Andersen, kommunikationsmedarbejder, Midt- og Vestsjællands Politi. 

I Radsted var borgerne i dag bekymret over, at han endnu ikke er fundet.

- Når man tænker tilbage, så er man rystet nu, hvad pokker er det for noget 20 år efter, siger Ole Birk, borger i Radsted

- Han gør det igen, det er min overbevsning, siger Birgit Seifert, borger i Radsted.

John Orjes har i flere år haft udgang tre timer dagligt fra Sct Hans Hospital. Her færdes han alene i Roskilde, derfor forstår hans mor ikke politiets og borgernes frygt.

- Så skulle han jo have gjort det før, for han har jo sin frihed. Det kunne han aldrig finde på, i så fald kender jeg ham ikke, siger hans mor, Vita.

Centerchefen på Sct. Hans Hospital forklarer, hvorfor John Orjes kunnet gå frit, når lægerne mener, han kan være farlig for sine omgivelser.

- Han er meget grundigt vurderet over meget lang tid og man har så skønnet, at risikoen er så lav, at de kan være på et åbent afsnit og udgang på tre timer, siger centerchef på Sct. Hans Hospital, Søren Bredkjær.

Den frihed frygter hans mor forsvinder, når han bliver fundet.

- Selvfølgelig håber jeg, at han kommer tilbage, men han får det jo ganske forfærdeligt, han kommer på den åbne afdeling og får ikke lov til noget. Det tror jeg ikke at han kan tage, siger Vita. 

Det er femte gang, at John Orjes flygter fra Sct. Hans Hospital.