Møgvejret puster ilt i de indre farvande

De seneste dags blæst og regn har iltet de danske fjorde og bælter. Der er dog stadig risiko for massivt iltsvind i sommer, vurderer ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren er ikke reddet endnu for gispende fisk og havdyr, men de har fået et pusterum i kampen for at overleve iltsvindet i de indre, danske farvande.

De seneste dages møgvejr har nemlig virket som kunstigt åndedræt på fjorde og bælter, fortæller en af landets førende marinøkologiske eksperter, seniorrådgiver Gunni Ærtebjerg fra Danmarks Miljøundersøgelser.

For få uger siden spåede han, at iltsvindet denne sommer ville nå på højde med det ekstreme niveau i 2002, hvor fisk og bunddyr døde i stimer. Men nu er han lidt mere optimistisk.

- Det har helt klart hjulpet, men vi har ingen målinger af effekten. Risikoen for massivt iltsvind er mindre efter de to dage her, men hvor meget mindre er svært at sige, siger Gunni Ærtebjerg.

Det er primært den kraftige blæst fra vest, der har haft betydning for iltindholdet i de indre farvande. Blæsten har givet cirkulation i vandet og har "skyllet ud" i det enorme vandbassin.

- Vestenvinden skubber vand ind i Skagerak og Kattegat og blæser Østersøvandet væk fra Danmark. Og det vand, der kommer ind, har mere ilt i sig end det, der bliver skyllet væk, siger Gunni Ærtebjerg.
/ritzau/

 


Nyhedsoverblik