Misbrug af afføringsmidler skal stoppes

Mange spiseforstyrrede misbruger afføringsmidler i store mængder, og det vil en forening nu have stoppet. De vil have medicinen gjort receptpligtig. God idé, lyder det fra formanden for de praktiserende læger i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

30 afføringspiller om dagen. Så mange har 22-årige Sarah været oppe på, da hun var yngre. Hun lider af både anoreksi og bulimi og misbruger stadig afføringspiller af og til.

- Jeg ved jo godt, at jeg ikke taber mig. Men det virker udrensende, og man føler sig ren bagefter, siger hun. Sarahs navn er opdigtet. Hun ønsker at være anonym, fordi hendes familie tror, hun er kommet ud af sin spiseforstyrrelse.  

Sarah er langt fra den eneste. Mange spiseforstyrrede misbruger afføringsmidler, og det vil Landsforeningen af Pårørende til Spiseforstyrrede nu have stoppet. I dag er det sådan, at man kan købe medicinen i håndkøb - nu vil foreningen have afføringsmidlerne gjort receptpligtige.

- Det vil begrænse misbruget, ingen tvivl om det. Og det vil betyde, at mange unge kvinder ikke vil ødelægger sig selv så meget, som de gør nu, siger talsmand Lone Møss til TV2 ØST.

Forslaget bakkes op af formanden for de praktiserende læger i Region Sjælland, Tue Müller. Ifølge ham kan misbrug af afføringsmidler føre til, at man ødelægger væske- og saltbalancen i kroppen, og at man i sidste ende næsten besvimer. Tue Müller tror, at receptpligtige afføringsmidler vil betyde mindre misbrug.

På Christiansborg vil formanden for Sundhedsudvalget, Preben Rudiengaard (V), gå videre med sagen til sundhedsministeren. Han er selv åben over for at gøre det sværere at købe afføringsmidler, men mener, det kan være et problem for de mange ældre, der tager afføringsmidler, hvis det bliver gjort receptpligtigt. 

- Skal de løbe til læge hver gang, de skal have en afføringspille?, spørger han.  

Men ifølge læge Tue Müller vil det være godt, hvis også de ældre skal en tur forbi lægen for at få en recept. Der er nemlig også en del af dem, der tager for meget afføringsmiddel.

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen ønsker ikke kommentere sagen, før han har fået en faglig vurdering fra Lægemiddelstyrelsen.