¨

Minister vil hjælpe syge krigsveteraner

Foto: TV ØST

Undersøgelser tyder på, at der går mere end seks måneder, inden veteraner får symptomer på psykiske lidelser

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have klart svar på, om posttraumatisk stress hos krigsveteraner kan dukke op flere år efter hjemsendelsen.

Hun har derfor bedt Arbejdsskadestyrelsen om at få eksterne forskere til at lave en udredning af den nyeste forskning på området.

Nye undersøgelser tyder nemlig på, at der kan gå længere tid, inden symptomerne viser sig, end de seks måneder, som i dag er kravet for at få erstatning.

Medicinsk viden afgørende

- Hvis der viser sig at være lægefagligt belæg for at ændre praksis for at anerkende posttraumatisk stress efter arbejdsskadereglerne, vil det kunne give anledning til at genoptage afgjorte sager, så de bliver afgjort efter den nye praksis, siger hun.

Danske soldater, som kommer hjem fra udsendelser i udlandet, skal være diagnosticeret med posttraumatisk stress inden for seks måneder, efter de er vendt hjem, for at de kan få lidelsen anerkendt og få erstatning.

Men symptomerne dukker for manges vedkommende først op efter endnu længere tid, og så må de klare sig selv.

Undersøgelse igang

Mette Frederiksen bad allerede for nogen tid siden Arbejdsskadestyrelsen om at holde et møde med Sundhedsstyrelsen for at sikre, at seksmåneders-kravet stadig er korrekt.

Her kom det frem, at kravet fortsat er det gældende lægefaglige kriterium, men at nyere undersøgelser tyder på, at der kan gå længere tid inden symptomerne viser sig.

Stort problem

Problemet er tidligere i år blevet belyst i rapporten "Danske Hjemvendte Soldater" fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Rapporten viser, at hver sjette soldat, siden udsendelsen enten har fået en psykiatrisk diagnose, medicin mod psykiske sygdomme eller behandling for stofmisbrug.

De danske krigsveteraner går gennem København i protest mod reglerne tirsdag klokken 12.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App