Millionregning til Region Sjælland - ansætter for få elever

Region Sjælland skal betale en stor bøde for ikke at have ansat nok elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over 40.000 virksomheder skal betale bøder for ikke at have opfyldt deres mål for praktikpladser i 2018.

Her i vores sendeområde er det den største offentlige institution, Region Sjælland, der topper listen.

Det viser en aktindsigt, TV2 Øst har fået.

Regionen skal betale 1.214.779 kroner, fordi den manglede at ansætte 160 elever – hovedsageligt sosu-elever og lægesekretærelever. Det er den fjerde største bøde i hele landet.

Det møder skarp kritik fra Erhvervsskolernes Elevorganisation:

- Jeg synes, det er forrykt, at man går ud og siger til virksomheder, at de skal tage samfundsansvar, og så gør offentlige institutioner det ikke en gang, siger Maja Mørk, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation og fortsætter:

- Det sender jo et signal om, at det der samfundsansvar, det er heller ikke noget, virksomhederne behøver at tage, for hvis man skal tage staten seriøst, så skal de feje foran deres egen dør, før de fejer foran andres.

Regionen vil gøre det bedre

Hos Region Sjælland erkender man, at det langt fra er tilfredsstillende:

- Vi har ikke gjort det godt nok, vi mangler i 2018 160 elever, men meget af det er kommet an på, at vi har måtte lave en økonomisk opbremsning, og når vi på den ene side fyrer vores medarbejdere, så er det rigtigt svært med den anden hånd at begynde at ansætte elever, men det er langt fra godt nok, siger Gitte Simoni (DF), der er udvalgsformand for arbejdsmiljø og rekruttering i Region Sjælland.

Bøde eller bonus

Hvert år får landets virksomheder et måltal for, hvor mange elever de skal ansætte. Det afhænger blandt andet af virksomhedens sammensætning af erhvervsuddannede medarbejdere.

For hver elev, en virksomhed mangler at ansætte, skal den betale 27.000 kroner i "bøde". Pengene går til "bonus" til de virksomheder, der ansætter nok elever. Hvis virksomheden vælger ikke at ansætte en elev, er den gennem ordningen i stedet med til at betale for uddannelsen af elever i andre virksomheder.

 

Kilde: Praktikplads-AUB og ATP.

Men som offentlig institution har I så ikke et ekstra ansvar for at løfte opgaven med at tage elever?

- Jo, det har vi helt klart, vi skal gå foran og inspirere erhvervslivet til at tage elever, og derfor er jeg også rigtig glad for, at vi allerede her i 2019 kun mangler at optage 25 elever for at være i mål i år, siger Gitte Simoni.

Virksomheder får bonusser

Bødeordningen er en del af den såkaldte AUB-ordning, der blev vedtaget i forbindelse med trepartsaftalen i 2016.

Aftalen blev indgået i et forsøg på at skabe flere praktikpladser. Idéen er, at arbejdsgiverne skal betale, hvis de ikke når deres måltal for elever, mens de virksomheder, der er gode til at tage lærlinge, vil blive belønnet med en bonus.

erhvervsuddannelse
Læs også
Tvang skal skabe flere praktikpladser
erhvervsuddannelse
Læs også
Tvang skal skabe flere praktikpladser

Her i regionen har Dagrofa Aps, der ligger i Ringsted og står bag dagligvarebutikker som Meny, Spar og Min Købmand, fået den største bonus på 791.806 kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dagrofa Aps, der ligger i Ringsted, får den største bonus her i regionen på 791.806 kroner.
Dagrofa Aps, der ligger i Ringsted, får den største bonus her i regionen på 791.806 kroner. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Vi arbejder meget målrettet og meget seriøst med vores elever, og vi er også ambitiøse i forhold til, hvad det er, vi gerne vil både i forhold til at optage dem, men også i forhold til fastholde dem, og vi kan allerede i år se, at vi får flere ind, så det er vi da stolte af, siger Desirée Breel, der er HR-chef i Dagrofa.

Brug for flere elever

Efter ordningen med bonusser og opkrævninger blev indført, er manglen på praktikpladser faldet markant, og derfor er ordningen også blevet taget godt imod på erhvervsskolen ZBC:

- Grundlæggende er vi jo glade for alle initiativer, der kan være med til at sikre, at vi får uddannet flere faglærte, men når det er sagt, så ser vi en stigning på mangel på elever og ikke praktikpladser, så jeg tror, billedet inden for nogle få år vil vende, siger Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uddanneslesdirektør på ZBC Glenny hansen er glad for AUB-ordningen, men samtidig efterlyser han større fokus på at skaffe flere elever til uddannelserne.
Uddanneslesdirektør på ZBC Glenny hansen er glad for AUB-ordningen, men samtidig efterlyser han større fokus på at skaffe flere elever til uddannelserne. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I Region Sjælland er der nu kommet øget fokus på at ansætte elever:

- I udvalget er vi meget opmærksomme på, at vi får de elever, vi skal have, vi er allerede tæt på at være i mål i år, men vi ser på, hvad kan vi gøre ekstra for at få elever netop for at tage det her ekstra store samfundsansvar, siger Gitte Simoni.

vo_celf.transfer.consolidated.01.sub_.01.jpg
Læs også
Bredt partnerskab vil skaffe praktikpladser til unge på erhvervsuddannelse
vo_celf.transfer.consolidated.01.sub_.01.jpg
Læs også
Bredt partnerskab vil skaffe praktikpladser til unge på erhvervsuddannelse

Pengene, Region Sjælland skal betale, vil blive fordelt på de andre regioner, der har været bedre til at ansætte elever.


Nyhedsoverblik