Millioner til trængte kommuner hjælper ikke

En række kommuner med ondt i økonomien har fået del i det statslige særtilskud. Men umiddelbart får det ikke kommunerne til at overholde aftalen med regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunernes minister, Lars Løkke Rasmussen (V), skal ikke regne med, at kommunerne overholder aftalen med regeringen efter, at det statslige særtilskud på omkring 400 millioner kroner er delt ud til trængte kommuner.

Ifølge Ritzaus oplysninger har flere kommuner nemlig allerede i budgettet for 2008 kalkuleret med at få del i millionerne.

I hovedstadsområdet blev 196 millioner kroner fordelt til 13 kommuner, mens seks kommuner måtte gå forgæves. Blandt de heldige var Helsingørs konservative borgmester, Per Tærsbøl, der har kritiseret regeringen skarpt for at underfinansiere kommunalreformen. Men på trods af tilskuddet på 16 millioner kroner, så åbner borgmesteren ikke budgetterne igen, selv om der kommer skattestigninger i kommunen.

- Vi havde kalkuleret med, at vi fik et tilskud på 14 millioner kroner, og de sidste to millioner kommer ikke til at ændre det store i et budget på 3,2 milliarder kroner, siger Per Tærsbøl til Ritzau.

I resten af landet blev der fordelt 200 millioner kroner til 21 kommuner, mens 24 måtte gå forgæves. Her var der blandt andre penge til Brønderslev og Vesthimmerland. Men ingen penge til Odder, som også havde søgt om at få del i de ekstra millioner kroner.

- Vi havde kalkuleret med at få omkring fire millioner kroner, men nu må vi prøve at finde pengene andetsteds, siger den socialdemokratiske borgmester, Elvin Hansen, der sætter skatterne op med 0,8 procent.

Han undrer sig dog ikke over, at den lille kommune ikke fik del i tilskuddene.

- Jeg synes fordelingsnøglen er uretfærdig, fordi den tilgodeser ikke kommuner i vækst, men det burde den, siger han.

Desuden har Bornholms, Langelands og Lollands Kommuner fået 125 millioner kroner til flerårige udviklingsaftaler, der på sigt skal give kommunerne mulighed for at forsørge sig selv.

Regeringen håber, at pengene kan hjælpe kommunerne til at overholde økonomiaftalen.