Millionbøde til lokalbanker

Regler om kollegial adfærd koster seks sjællandske lokalbanker godt tre millioner kroner. Bankerne har valgt at betale bøde for brud af konkurrencelov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man må ikke true medlemmer med udsmidning, hvis de udviser manglende kollegial adfærd. Det begrænser nemlig konkurrence. Og helt konkret kommer det nu til at koste en række lokalbanker på Sjælland og Fyn 570.000 kroner hver at overtræde konkurrenceloven. Det skriver Sjællandske Medier.

- For en uges tid siden modtog vi et bødeforlæg på 570.000 kroner pr. bank. Efter det sagsforløb, vi har været igennem, og de mange timer, vi har brugt på sagen, vælger vi at betale bøden og komme videre, forklarer direktør i DiBa, Flemming Jensen.

De seks sjællandske banker, der blandt andet havde aftalt, at man ikke måtte åbne filialer i konkurrenternes hovedbyer, er Møns Bank, Lokalbanken i Nordsjælland, Skælskør Bank, Lollands Bank, Vordingborg Bank,  og DiBa i Næstved. Derudover er den fynske Totalbanken i Aarup også dømt i sagen.

Lokalbanksagen kort

2008:

15. april: De syv banker betaler hver en bøde på 570.000 kroner for at have overtrådt konkurrenceloven.

30. januar: Konkurrencerådet kommer frem til, at de syv banker overtrådte konkurrenceloven.

2007:

December: Lokale Pengeinstitutter reviderer foreningens vedtægter i kølvandet af sagen på en ekstraordinær generalforsamling.

3. oktober: De syv lokale banker  samarbejdede ulovligt, afgør Konkurrenceankenævn. Men der var ikke tale om et klassisk kartel, som Konkurrencerådet mente. Samarbejdet fandt sted fra 2004-2006.

16. august: Konkurrenceankenævnet afgør, at Konkurrencestyrelsen må offentliggøre interne oplysninger som emails og interne referater om de syv lokalbanker. Læs artiklen

10. maj: De syv  banker taber første runde i kartelsagen. De skal stoppe samarbejdet, mens ankesagen behandles. Læs artiklen

Marts: De syv lokale banker anker, at Konkurrencestyrelsen mener, de skal stoppe deres samarbejde, mens sagen behandles.

Konkurrencerådet slår fast, at syv  lokalbanker gennem flere år har brudt konkurrenceloven ved at indgå i et kartelsamarbejde. Det drejer sig om ulovlige aftaler om markedsdeling og samordning af pris- og gebyrpolitik og berører både direkte og indirekte de mere end 150.000 kunder hos bankerne Læs artiklen

2006:

Juni: Konkurrencestyrelsen ransager de syv lokalbanker på baggrund af et tip fra en journalist.