Milliardhul i Togfond: Nu skal problemerne løses

Venstre reagerer nu efter det milliardstore hul i Togfonden og indkalder forligspartierne til en snak om, hvordan problemerne bliver løst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er slået et stort hul i bunden af den tidligere regerings omstridte Togfond, der skal sikre bedre offentlig transport for titusinder af togpassagerer i Danmark. 

Det siger Venstres finansminister Claus Hjort Frederiksen, der i et interview med Politiken lørdag gør det klart, at et drastisk fald i oliepriserne betyder, at staten mangler 15,5 milliarder kroner til allerede vedtagne trafikprojekter.

- Derfor har jeg besluttet at indkalde forligspartierne bag aftalen til drøftelser af, hvordan vi løser problemet, forklarer Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

Den melding får nu forligspartierne bag aftalen - Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre - til at forberede sig på et slagsmål om, hvilke projekter der kan udskydes eller helt skrottes. SF og Enhedslisten siger på forhånd blankt nej til at lægge et eneste projekt i graven. I stedet peger de to partier på, at man kan udskyde tidsplanen for enkelte projekter, som de to partier dog ikke er meget for at sætte navn på.

- I SF vil vi ikke gå med til, at et eneste projekt bliver droppet. Man bliver nødt til at have is i maven. Det, der er uheldigt, er, at olieprisen er lav nu, men den kan jo sagtens nå at vokse igen. Alle projekter inden for Togfonden viser, at de kan betale sig, siger SF's transportordfører, Karsten Hønge, til Politiken.

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, bakker op. I hans øjne er Dansk Folkepartis tanker om at skrotte broen over Vejle Fjord »ren populisme«. Han peger på, at det allerede under de oprindelige forhandlinger var en mærkesag for DF-formand Kristian Thulesen Dahl at undgå togbroen ved Vejle.

- Det er kun, fordi Tulle (DF-formand Kristian Thulesen Dahl, red.) er valgt deroppeomkring, at han er imod den bro. Da vi forhandlede Togfonden til slut, var Tulle jo med på en telefon. Sammen med borgmesteren i Vejle gjorde han alt, hvad han kunne, for, at vi skulle skrotte den bro. Men så fik Tulle en bane til Billund, og så var det okay alligevel. Jeg kan sige det klart: Vi går ikke med til at skrotte nogen projekter. Dælme nej, siger Henning Hyllested til Politiken.