Mere gift i haverne

Salget af ukrudtsmidler er steget og steget i løbet af de sidste 10 år. Vi er for dovne til at ligge os på knæ og luge, i stedet sprøjter vi ukrudtet væk med forurendende midler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er lige nu, ukrudtet skal fjernes for at holde det nede i sommer. Den tjans klarer haveejerne mere og mere med kemiske midler.

- Det er jeg egentlig overrasket over, for jeg synes, der har været tilstrækkelg meget tale om, at det ikke er den rigtige vej at gå, siger Jane Schul, formand for Det danske Haveselskab.

De store havecentre i regionen melder om stigende salg af ukrudtsmidler, kunderne kan simpelthen ikke undvære det.

- Hvorofte bruger du det? Om forår og i løbet af sommeren på gårdspladsen også, siger  

- En gang om året , jeg har nogt mos i min plæne, som får noget mosfjerner, siger Karina Mouritsen fra Orø, kunde i Bauhaus Havecenter i Holbæk.

Haveejere og andre med uopdyrkede arealer køber dobbelt så meget forurenende stof i dag i forhold til for ti år siden. I 1998 blev der solgt 26.236 kg aktivt stof i dag er det steget til 51.713 kg.

- Hvorfor tror du der bliver solgt så meget, som der gør? Det er jo fordi vi i et vist omfang er magelige dyr, hvis man kan snige sig til det og hvis man synes det er grimt med græs mellem fliserne, så går man ud i al disketion og drysser eller sprøjter lidt, siger Jane Schul.  

Det er tiden, der gør, at kunderne i havcenteret tyer til gift.

- Jeg arbejder meget, så jeg har ikke tid. Jeg er ikke så meget hjemme, så er det nemmere,  jeg ved godt det er usundt, men det er nemmere, siger Karina Mouritsen, Orø, kunde i Bauhaus Havecenter i Holbæk. 

- Det er tiden, der gør det og desuden får vi det aldrig væk, så vi bruger Round Up, siger  kunde i Bauhaus Havecenter i Holbæk.

Det danske haveselskab har kæmpet for at mindske brugen af forurenende midler i de private haver, men har ikke levet op til deres mission.

- Det må man jo indrømme, at det har vi ikke, for så burde det have afspejlet sig i forbruget af aktivt stof, men så må vi jo se at gøre det noget bedre, siger Jane Schul.

Hun vil ikke begynde at slå haveejerne i hovedet, men vil hellere vise hvor let man kan undgå kemiske midler.

 

4 GODE ALTERNATIVE RÅD TIL AT UNDGÅ UKRUDT:
- Brug fiberdug under jorden i dit nye bed, så kan ukrudtet ikke slå rødder ret dybt.

- Plant buddække i dine bed, så vokser det i stedet for ukrudtet.

- Plant planter, der skygger for jorden, så ukrudtet ikke får lys til at gro.

- Brug gasbrænder på mellem fliser og ral i stedet for forurenende midler.

- Fej dine fliser hver 14. dag, så frø ikke når at slå rod og spire.

Hvilken havetype er du? Tag testen her: Test dig selv