Mellemstore byer vil have varehuse

Regeringens forslag til planlov sætter alt for stramme grænser for handlen i købstæder, der er kendt som handelsbyer, mener borgmestre i regionen. De kræver friere rammer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Store varehuse skal ikke kun ligge i Danmarks største byer. De mellemstore byer skal også have lov til at planlægge, så de kan lægge rum til varehuse og større butikker nær bymidten.

Det mener to borgmestre fra regionen, der er så utilfredse med regeringens forslag til ny planlov, at de nu kaster sig ind i en kamp for at få ændret forslaget, inden det vedtages i Folketinget.

Blandt dem er flere socialdemokrater, herunder borgmester i Slagelse Kommune, Lis Tribler (S).

- Det er de store byer, der får vide rammer, mens vi andre bliver stækket i vores udviklingsmuligheder. Det gælder både varehuse og større butikker i bycentrene, siger Lis Tribler til Ritzau.

Miljøminister Connie Hedegaards (K) forslag til ændret planlov giver kommunerne større frihed og øger butiksstørrelsen med 500 kvadratmeter, så en dagligvarebutik fremover må være på 3500 kvadratmeter.

Men lempelserne gælder kun i byer over 40.000 indbyggere, og det er især den grænse borgmestrene er utilfredse med.

- Jeg kan ikke se nogen som helst begrundelse for den begrænsning. Det vil betyde, at alle større byer får mulighed for at udvikle sig, men at alle vi andre, købstæderne, ikke får de samme muligheder.

Det er uheldigt, at man ikke ser på oplandsstørrelser eller individuelle forhold i Danmarks geografi, siger Lis Tribler.

Ud over Slagelse deltager borgmestre fra Helsingør, Køge, Viborg, Holstebro, Holbæk, Frederikshavn, Sønderborg og Fredericia.

De har onsdag foretræde for Folketingets miljø- og planlægningsudvalg for at få lempet reglerne yderligere.

 


Nyhedsoverblik