Matematikgenier søges

En lille gruppe af unge i Danmark går til matematikkonkurrencer lige som andre spiller fodboldturneringer. Det kræver skarp træning, men det er svært at finde talenterne i de danske folkeskoler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 7. klasse på Sundskolen i Nykøbing Falster er der ikke ret mange, som synes, at matematik er fantastisk.

- Det er svært, siger Celine Andersen.

- Der er fag der er sjovere, siger Niels Høgh Madsen.

Den holdning møder den ansvarlige for det danske matematik-landshold ofte, men han tror den kan ændres. 

- Man kan få gåsehud, hvis man ser en smuk løsning og de fleste unge har god logisik sans, siger Max Petersen, ansvarlig for matematik landsholdet.

Vi gav ham derfor chancen for at gøre matematisk så interessant, at klassen at kunne får lyst til at konkurrere i matematik. En start kunne være en verdensomspændende test. Testen hedder kængurotest. Vi gav klassen en halv time til at løse nogle af opgaverne.

Mens de sveder over testen, besøger vi en elev, der altid har brændt for matematik. Sune Jakobsen er frontfigur på matematik landsholdet og går i 2. HTX i Nykøbing Flaster.

- Hvorfor er du så fasineret af matematik? Fordi matematik kan give nogle svar på spørgsmål, som er helt uafhængig af kultur og måleredskaber osv., siger Sune Jakobsen.

Han bruger meget tid på at træne matematik og kommer til internationale konkurrencer. Men det danske hold kan aldrig klare sig mod østeuropæiske lande, hvor de matematiske talenter bliver undervist på eliteskoler.

- Eliteskoler er ikke en dansk tanke, men man er ikke bange for det i Kina og i Østeuropæiske lande, der ve man at talentudvikling betyder ngoet og specielt i matematik, siger Max Petersen.

Sune ville ikke have gået på elite skole, men han ville ønske hans folkeskole havde taget hans talent mere seriøst, for i 1. klasse kunne han allerede løse 9. klasses opgaver.

- Jeg ville gerne, at der havde været konkurrencer i matematik i folkeskolen, så der var mulighed for at finde de beste elever, så man havde en mulighed for at få specialtræning, siger Sune Jakobsen. 

Max Petersen tror, at folkeskolen kan fremskaffe flere matematiske talenter ved konkurrencer.

- Det første er, at sætte dem i gang med nogle opgavetyper og få vakt deres interess for faget og så er jeg ikek i tvivl om, at så vil der komme nogle rigtig dygtige elever frem, siger Max Petersen.

Klassens matematiklærer er ikke så begejstret for, at eleverne skal konkurrere i matematik.

- Jeg vil ikke tvinge elever til konkurrence. Hvorfor? Det er vel dansk tænkning, man skal ikke skubbe eleverne, det kan sætte dem tilbage i stedet for at fremme deres evner, siger 7. klasses matematiklærer Rasmus Dons Christensen.

Hvis du kunne tænke dig, at tage en kængurutest eller andre internationale matematiktests, så kan du finde links til dem her:

Amerikansk kænguru test 

Tysk matematik test Find den nederst på siden

Tyske matematik tests