¨

Maskine kan ikke håndtere Møns mystiske cirkler

Foto: TV ØST

Der går endnu nogen tid, før mysteriet om de besynderlige cirkler ved Møns Klint kan blive endeligt opklaret.

Opklaringsarbejdet om de mystiske cirkler ved Møns Klint er midlertidigt gået i stå - den maskine, der skal give forskerne svaret, er nemlig brudt sammen.

- Den er helt afgørende. Så vi bliver nødt til at afvente, at den bliver repareret, forklarer lektor Jens Borum fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Han står i spidsen for et team, der siden i sommer har undersøgt, hvordan cirklerne er opstået.

Det ligger fast, at cirklernes periferi består af ålegræs. Og man mener, at den runde form er skabt ved, at et giftstof, sulfid, har slået ålegræs ihjel på cirklernes inderside. Det fortæller DR Sjælland.

Men teorien mangler endnu at blive bekræftet, og det kan den altså først blive, når den særlige maskine, der kan analysere kemiske processer, er kommet til hægterne igen.

- Forhåbentlig får vi resultaterne i løbet af det første kvartal af det nye år, siger Jens Borum til DR Sjælland.

Resultaterne skal publiceres i et internationalt tidsskrift. Men allerede nu er der ifølge Jens Borum stor interesse for undersøgelsen blandt forskere i andre lande.

- Vi har fået billeder fra blandt andet Kina, hvor sumpplanter også står i nogle ringe. Men vi har ikke set noget, der fuldstændig ligner det her, forklarer han.

00:25 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App