Markant flere anmeldelser om magtanvendelse

En ny redegørelse viser, at plejepersonalet i Ringsted Kommune bruger mere magtanvendelse end tidligere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Visitationskontoret i Ringsted Kommune har modtaget langt flere anmeldelser om plejepersonalets brug af magtanvendelse over for ældre og handicappede i 2007 end i 2006. Det viser en ny redegørelse fra Ringsted Kommune, skriver DAGBLADET Ringsted.

Ifølge formand for social- og sundhedsudvalget, Hanne Hyldgaard, er det en positiv udvikling:

- Det synes jeg er fint. Medarbejderne har ikke været så gode til at indberette magtanvendelse her i kommunen, men al den fokus, der har været på det her i medierne, betyder nok, at flere nu anmelder det.

Ifølge oplægget fra forvaltningen skal den markante stigning i antallet af anmeldelser da heller ikke ses som udtryk for, at flere kommunalt ansatte bruger magtanvendelse i kommunen. Snarere handler det om, at plejepersonalet har fået en større faglig indsigt og viden om, hvornår der anvendes magt.

Den forklaring har politikerne godtaget. Hanne Hyldgaard glæder sig over, at udviklingen går den vej. Men hun er også betænkelig over, at personalet mistænkeliggøres.

- Det er godt, at vores personale har fået en større faglig indsigt og viden. Men man skal huske, at der ikke er tale om at slå eller lignende. Det er som regel over for demente mennesker, der ikke kan tage vare på sig selv, at det kan være nødvendigt at bruge magtanvendelse, siger Hanne Hyldgaard.

Magtanvendelse må kun anvendes, hvor det ville betyde omsorgssvigt at lade være. Plejepersonalet er forpligtet til at søge alternative pædagogiske metoder for at gennemføre hjælpen til en borger.