Mangler voksenløn

Manglen på arbejdskraft især inden for sundhedssektoren bliver kun større. Og politikerne vil trække folk til faget. Alligevel er næsten et halvt hold nystartede social- og sundhedsassistenter ved at stoppe. Der er nemlig problemer med lønnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De startede på social og sundhedsassistent- uddannelsen i mandags

Ikke engang en uge efter er to elever stoppet, og tæt på et halvt hold overvejer at følge efter.

- Det er meget frustrerende, vi er alle sammen ekstremt frustrerede og kan ikke koncentrere os om vores arbejdsopgaver, fortæller Heidi Geidt, som er social- og sundhedsassistentelev (SSA-elev) i Ringsted.

Grunden er voksenløn - eller rettere mangel på samme. Selvom at omkring halvdelen af holdet burde kunne få omkring 16000 kroner om måneden på voksenløn, så har ikke en eneste fået det. Alle får i stedet den almindelige elevløn på omkring 9000 kroner om måneden.

- Jeg bor alene med en pige på knap fire år, og der skal betales husleje og mange andre ting og det kan jeg ikke betale på en almindelig elevløn, siger Mette Elsborg, SSA-elev, Ringsted.

Der vil gå flere måneder før eleverne for at vide om, de er berettiget til voksenlønnen, og eleverne har fået at vide, at det er Region Sjælland, der skal løse problemet. Og hvis økonomien indtil da skal løbe rundt, vil det kræve meget arbejde ved siden af fuldtidsuddannelsen. -

Jeg kan ikke klare uddannelsen med at skulle have nattevagter ved siden af, og slet ikke når man har børn, forklarer Mette Elsborg, SSA-elev, Ringsted

-  Jeg vil rigtig gerne have uddannelsen her, men det skal ikke blive på bekostning af min familie, siger Heidi Geidt, SSA-elev, Ringsted

Det er ikke første gang, der er problemer med voksenlønnen. Tilbage i marts strejkede eleverne fra social- og sundhedsuddannelserne i Nykøbing Falster af samme grund. Og der har også før været problemer i Ringsted.

- Det var det samme, da holdet tilbage i februar startede, regionen må da have lært det, siger Inger Marie Nielsen, som er sektorformand for FOA Midtsjælland.

Og hvis der ikke snart kommer løsning på problemet så tager flere elever konsekvensen

- Jeg dropper ud, siger Heidi Geidt.

- Hvis jeg ikke kan få voksenløn, så må jeg stoppe, fortæller Mette Elsborg.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar til problemet fra Region Sjælland.


Nyhedsoverblik