Mangel på struktørelever

De tekniske skoler i vores region mangler struktørelever. Men der er ikke status i at anlægge kloaker, veje og broer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver uddannet 300 struktører årligt, men arbejdsgiverne efterspørger 1000 om året.  Hvis det fortsætter sådan får vi lettere flaskehalse og forlænget byggetid.

- Husene falder nok ikke ned om ørene på os men kvaliteten vil ikke være i orden, hvis ikke der kommer nogen uddannede til branchen, fortæller Jørgen Bo fra 3 F Midtsjælland.

En af de største aftagere af struktører er kommunerne - Næstved kommune har blandt andet oplevet brodne kar hos kloakmestrene, som formentlig skyldes brug af ufaglært arbejdskraft. En af Næstved kommunes entreprenører fortrækker da også udlærte struktører.

- Det skal være unge mennesker, der blandt andet kan lave edb, fortæller Steen Toftebjerg fra Muremestrene Hansen og Andersen. Tre ud af otte af hans lærlinge er struktørelev.

I løbet af de seneste ti år er kravene til rørføring blevet højere. Derfor blev struktøruddannelsen skabt - og på uddannelsen lærer de unge teorien bag at lave veje, kloakføring og flisearbejde. Men de tekniske skoler kan kun få en tredjedel af de elever, branchen efterspørger.

Uddannelserne har manglet elever siden de blev åbnet. De tekniske skoler oplever at jobbet har et dårligt ry. Dansk Byggeri og fagforeningerne kalder nu arbejdsgiverne på banen for at reklamere efter lærlinge.


Nyhedsoverblik