Mange børn uden skoletilbud

Mellem 10 og 25 børn i hver enste kommune står helt uden undervisning, fordi de ikke passer ind i folkeskolen. Det vurderer en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Morten Nielsen fra Lolland har ikke fået undervisning i 14 måneder. Nicklas Schjødt Ingemann Andersen fra Slagelse uden undervisning i 12 måneder. Simone Grundtvig Nielsen, Vemmelev - ingen skole i 6 måneder.

De passer ikke ind. De har psykiske lidelser a la ADHD også kaldet DAMP. Bliver mobbet eller har adfærdsproblemer. Og der er mange flere af dem, end de fleste ved, siger Solveig Gaarsmand fra Forældrerådgivningen. En rådgivningsinstans under Undervisningsministeriet.

- Der ringer forældre til mig dagligt, som har problemer med at deres børn ikke går i skole, fordi de ikke har det rette tilbud, siger Solveig Gaarsmand , der har rådgivet forældre og børn i 25 år, og som kan se at problemet er stigende.

Forældreorganisationen Skole og samfund bakker hende op:

- Kommunerne skal have meget mere fokus på det her. De har pligt til at sørge for undervisning til alle børn også de børn, der har problemer eller er besværlige, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Skole og samfund.

Sagsbehandlingen tager for lang tid og kommunerne laver kassetænkning, mener Solveig Gaarsmand . Og det er ikke kun skidt for børnene:

- Forældrene oplever at blive kostet rundt i manegen i det kommunale system. De bliver ikke hørt og nogle gange behandlet rigtigt uforskammet. Nogle bliver meget isoleret og nogle mister deres arbejde, fordi de må blive hjemme.

Solveig Gaarsmand har oplevet tvangsfjernelser, fordi en kommune ikke fik fulgt op på en sag, hvor et barn ikke kom i skole og længere tid.

Både hun og Skole og samfund mener, at der mangler en uafhængig klageinstans, hvor forældre kan henvende sig og blive hørt, og hvor børnenes sag kan blive talt. Fx en Børneombudsmand, som den man har i Sverige.