Mange børn lider af hovedpine

Forkert livsstil og for meget tid foran computeren giver flere og flere børn hovedpine. Faktisk døjer en ud af 20 børn i dag med migræne eller svær hovedpine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvis man har prøvet at falde ned på en græsplæne eller et andet sted og slå hovedet, så føles det næsten sådan.

Sådan beskriver 10-årige Magnus Nyvang fra Nykøbing Falster det at have hovedpine. En lidelse han har haft i tre år. Og Magnus er langt fra den eneste. En ud af 20 børn lider nemlig af migræne eller svær hovedpine, og mange flere døjer med moderat hovedpine.

For Magnus Nyvang startede det samtidig med, at han fik en borelia-infektion, men om det er den, der er skyld i hovedpinen, ved familien ikke.

Lang ventetid

På Glostrup Hospitals Børnehovedpinecenter, der er landets eneste hovedpinekllinik for børn, har man travlt. Der er nemlig så mange børn med hovedpine, der gerne vil i behandling, at klinikken lige nu har fem måneders ventetid. Ifølge overlæge Liselotte Skov er det ofte livsstilen, der er skyld i børns hovedpine.

 - Det skyldes blandt andet, at børn i dag bruger meget tid foran fjernsyn og computer, og at de er mere stressede, siger hun.

En del af behandlingen på centeret er derfor at luge ud i de dårlige vaner og ændre børnenes livsstil.

Magnus Nyvang er også i behandling på centeret. Og selv om hans familie synes, de generelt fører en sund livsstil, kiggede de også deres vaner efter i sømmene. Blandt andet skulle Magnus drikke mere vand og gå tidligere i seng om aftenen. Og så skulle han tænke mere over at spise sundt.

Piger lider mest
Og det er også råd, man kan bruge til at forebygge, at ens børn kommer til at lide af hovedpine, forklarer overlæge Liselotte Skov.

- Man kan sørge for, at sine børn får en god og sund kost, at de får nok at drikke, at de får sovet nok, og så kan man skære ned på deres tid foran skærmen, mobiltelefon og fjernsyn, siger hun til TV2 ØST. 

Inden puberteten er hovedpine lige hyppig hos drenge og piger, men når børnene når puberteten, lider dobbelt så mange piger som drenge af hovedpine.