Lys skal helbrede psykisk syge

Brug af lys skal være med til at helbrede psykisk syge patienter, når psykiatrisygehus i Slagelse bliver taget i brug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lys har stor betydning for vores velbefindende. Derfor får dagslys og kunstlys en markant rolle i det nye psykiatrisygehus i Slagelse, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Med avanceret computerteknik og nyudviklede lysspots bliver det muligt at styre lysets farve og intensitet overalt på sygehuset, der åbner i august 2015. 

Lyset kan være med til at gøre patienterne raske, selvom det ikke er helbredende i sig selv, forklarer Søren Bredkjær, der er lægefaglig vicedirektør for Psykiatrien i Region Sjælland. 

- Lyset medvirker til at skabe mindre angst og mindre stress, og det kan understøtte den øvrige behandling. Patienterne får også bedre søvnmønstre og døgnrytme, siger Søren Bredkjær.

Lys gavner også personale

Det er ikke kun patienterne, der kommer til at mærke lysets effekt. For psykiatrisygehusets personale bliver lyset også en gevinst. 

- Vi forventer, at lyset får positiv betydning for arbejdsmiljøet. Det giver blandt andet nogle unikke muligheder for at påvirke personalets aften- og nattevagter, siger Søren Bredkjær. 

Det er et lyslaboratorium i Østrig, Bartenbach, der står bag lyset. Det er første gang, laboratoriets teknologi bliver anvendt til et byggeprojekt i sygehusets omfang.