Lydisolering i børnehaver sikrer arbejdsmiljøet

Daginstitutionerne i den tidligere Nykøbing-Rørvig Kommune er blevet lydisoleret. Det betyder, at både personale og børn har fået det bedre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pivelyde i ørene, irritation og træthed.

Det er nogle af de symptomer, som pædagoger og børn i dagsinstutioner ofte oplever, når de kommer hjem efter en dag i børnehaven eller vuggestuen. Her er lydniveauet tit så højt, at det kan være skadeligt. Den problemstilling blev den tidligere Nykøbing-Rørvig Kommune opmærksom på sidste år. Så nu har alle institutioner i det nordlige Odsherred fået isoleret vægge og lofte for at dæmpe lydniveauet. Det skriver Holbæk Amts Venstreblad.

Det har betydet, at både børn og personale har fået det meget bedre, fortæller Sørren Stamm, der er fællestillidsmand for pædagogerne i Børnehusene i Rørvig, som består af Rørvig Rødderne, Røffen og Klubben.

- Lydisolationen har haft stor betydning hos os. Vores støjniveau var så højt før, at en kollega oplevede at få en høreskade. Nu ruller støjen slet ikke rundt på samme måde, som den gjorde før. Det betyder også, at personalet og børnene er mindre trætte nu, siger Søren Stamm, til Holbæk Amts Venstreblad.

Ud over de tre institutioner under Børnehusene har Syrenhuset, Sct. Georgsgårdens Børnehave, Kastanien, Arkehuset og Raketten fået sat glasuld-batts op. Før det skete, var der ofte så store problemer med lyden, at disse institutioner flere gange kontaktede kommunen.

Derfor tog blandt andre bygningssagkyndig Carsten A. Skouenborg og Odsherred Kommunes arbejdsmiljøkonsulent Birte Friis Skytte på besøg hos daginstitutionerne. Her kunne de selv konstatere, at støjniveauet var alt for højt. Ifølge Birte Friis Skytte skyldtes problemerne blandt andet, at institutionerne holder til i gamle bygninger, hvor der ofte er meget rumklang. Det medvirker til, at lydniveauet bliver forstærket, og alle derfor automatisk begynder at råbe højere. Men sådan det ikke længere, fortæller hun.

- Nu er det behageligt at være i lokalerne. Det har både personale, børn og deres forældre givet udtryk for. Det er faktisk utroligt, at så lille en ting som at lydisolere, kan gøre forholdene så meget bedre. Det er et helt anderledes arbejdsmiljø i institutionerne nu, siger hun til Holbæk Amts Venstreblad.

Indtil videre er det kun de otte institutioner i det nordlige Odsherred, der har fået forbedret akustikken. Men inden længe følger resten af kommunens daginstitutioner trop, håber Birte Friis Skytte.

- Målet er, at resten af kommunens institutioner også får mindsket støjen ved hjælp af isolation inden for kort tid. Men det koster jo penge. Heldigvis har vi nu fået så meget ekspertise, at vi kan gøre det selv. Så den lille pulje penge, vi har, skal helt klart bruges her, siger Birte Friis Skytte, der ifølge Holbæk Amts Venstreblad også vil kigge nærmere på støjniveauet på skolerne i den nærmeste fremtid.


Nyhedsoverblik