Lune løfter fra Ny Alliance

Partiet er parat med større tilskud til familier, der fyrer med grøn varme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være billigere at varme vores boliger op med miljø-rigtig energi. Det løfte kommer fra Ny Alliance. Partiets valgbus stoppede i dag ved et kraftvarmeværk i Dalmose nær Slagelse.

- Jeg mener, at vi skal kigge på tilskuddene både til biogasanlæg og vindmøller. Det er nødvendigt for at hjælpe en større produktion af vedvarende energi i gang, siger Gitte Seeberg.

Kraftvarmeværket i Dalmose bliver fodret fra et anlæg, der forvandler gylle og slagteriaffald til gas.

Biogasanlægget skåner altså naturen. Men der er et problem. Den grønne varme er kostbar for kunderne.

- Det er dyrt, og jeg håber, det bliver billigere næste år, siger Esther Kristensen, der er en af anlæggets kunder.

Det kan koste helt op til 5000 kroner ekstra årligt at fyre med biogas i en almindelig bolig. Og for storkunderne er det rigtig dyrt, fortæller forstander på Flakkebjerg Efterskole, Jan Coermann.

- Vi har forblivelsespligt, så vi kan ikke bare hoppe af. Men ellers ville vi nok overveje det alene af økonomiske årsager. Som skole er vi jo nødt til at se på økonomien, også selv om vi støtter tankerne om en CO2-neutral energi-produktion, fortæller Jan Coermann.

Thomas Vesth, der er formand for Hashøj Kraftvarneforsyning må tage øretæverne, når vrede kunder brokker sig over, at de skal betale mere for den miljørigtige varme, end for den der sviner.

- De er hamrende utilfredse med, at de skal betale så meget for varmen. Det har vi meget bøvl med. Lige siden værkets start i 1993 har vi forsøgt at råbe folketingspolitikerne op for at få bedre tilskud. Men forgæves, fastslår han.

Værket holdt i dag rejsegilde over en bygning til en ny og mere effektiv motor, der kan levere billigere varme end hidtil.
Og i fremtiden skal varmen være endnu billigere, siger Ny Alliance. Den grønne varme skal have større tilskud.
- Jeg er sikker på, at også andre partier er enige med Ny Alliance i, at vi skal skubbe den miljørigtige energi i gang. Den er jo gået i stå de seneste år, og derfor må vi hjælpe til med nogle økonomiske incitamenter, siger Gitte Seeberg.