Lundby-elever bar ikke redningsveste

De tretten elever og to lærere fra Lundby Efterskole var iført svømmeveste – og ikke redningsveste, da de kæntrede i Præstø Fjord. Det kunne måske have gjort en forskel for nogle af de elever, som har ligget i kunstig koma over weekenden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg undrede mig over, at man brugte svømmeveste på den årstid, siger anæstesi-overlæge Jørgen Krogh Johansen, der tog imod nogle af eleverne på Næstved Sygehus i fredags. Han er selv fritidssejler, og blev forarget, da han fra eleverne erfarede, at de ikke havde haft ordentlige redningsveste på, da de var ude at sejle i fredags.

- Når man skal ud og sejle, uanset på hvilket skib, så skal man have det mest forsvarlige sikkerhedsudstyr med. Og en redningsvest er det eneste forsvarlige på denne årstid og på den sejlads, de var ude på, siger Jørgen Krogh Johansen i dag til TV2 Øst.

Også Sten Emborg, der er leder af Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler rigtige redningsveste, når man sejler på denne årstid.

”Hvis man skal ud og sejle ved vintertid, så skal man sørge for at have noget tøj på, der beskytter godt mod kulde. Og så skal man have en moderne redningsvest på,” siger Sten Emborg.

Grunden til, at det er så vigtigt med en redningsvest, er, at den på grund af en stor krave og kraftig opdrift i både bryst og ryg vender en bevistløs person om på ryggen. Hovedet bliver løftet, og dermed er mund og næse fri af vandet. En svømmevest er lettere at svømme i, men til gengæld kan det blive katastrofalt, hvis personen besvimer på grund af det kolde vand, som det var tilfældet for mange af efterskolens elever i fredags.

-          Med en svømmevest er der ikke den opdrift, som der er i en redningsvest, og den vender ikke en bevistløs person om, så ansigtet kommer til at  ligge nede i vandet. Dermed kommer der ikke ilt til hjernen, og det kan jo blive udslagsgivende for, hvordan ens tilstand bliver efterfølgende, siger anæstesi-overlæge Jørgen Krogh Johansen  til TV2 Øst.

Men måske var det ikke bare uforsvarligt at sejle eleverne ud iført svømmeveste, det var sandsynligvis også et brud på de regler, der gælder for søfart.

Synschef i Søfartsstyrelsen Lars Nielsen  vil ikke kommentere den konkrete hændelse. Men han vil gerne forklare, hvordan reglerne for sejllads i en båd med mere end 12 passagerer er:

”Når der er mere end tolv passagerer med, så er det et passagerskib, og så skal der ifølge reglerne være redningsveste og ikke svømmeveste  til alle,” siger Lars Nielsen.

Der findes enkelte undtagelser, som når der er tale om decideret sejlsportsundervisning med diplomtagning.

Lundby Efterskole har i en pressemeddelelse afvist at kommentere på kritikken, før undersøgelsen af de nærmere omstændigheder omkring ulykken er afklaret.  Det vil formentlig tage nogle uger.


Nyhedsoverblik