Løsladt tre måneder efter uroligheder

En 15-årig ung mand fra Kalundborg er blevet løsladt. I februar udtalte han sig om de uroligheder, der havde ramt landet. Siden da har han siddet indespærret - og det har skadet ham, siger hans forsvarer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 15-årig dreng har siddet fængslet, siden han i midten af februar stod frem i et interview i TV-Avisen og udtalte sig om brandstiftelser og uro, der dengang hærgede flere steder landet over.

I pinsen blev han så løsladt efter tre måneder bag tremmer, men han er fortsat sigtet for at opfordre til optøjer i interviewet. Her sagde den 15-årige bl.a.:

- Vi vil altid gøre det her, indtil de kommer til at respektere os. Der kommer til at ske mere og mere. Og i aften kommer der til at ske meget mere.

Ud over sigtelsen for at opfordre til vold er han sigtet for brandstiftelse og for at kaste sten mod politiet.

De tre måneder har den 15-årige på grund af sin lave alder tilbragt på en institution i Hundested, og i den tid er det ikke lykkedes politi og anklagemyndighed at nå frem til et anklageskrift, så han kan komme for retten.

Det er hans forsvarer Harry Tschernja stærkt utilfreds med.

- Der er jo tale om en 15-årig skoleelev, og han har det ad helvede til, har han sagt til Ritzau.

I forløbet er den 15-åriges varetægtsfængsling blevet forlænget flere gange med henvisning til, at han kunne forpurre efterforskningen på fri fod. Men nu vurderer anklager Karina Nørgaard, at det ikke længere er juridisk forsvarligt at holde den unge mand bag tremmer.

- Længden af varetægtsfængslingen skal jo stå i forhold til den straf, han kan tænkes at få, og det vurderer vi ikke ville være tilfældet, hvis han forblev fængslet, siger hun.

Urolighederne i Kalundborg i februar spredte sig tilsyneladende fra København og ramte også en række andre store byer på Sjælland og i Jylland.