¨

Lolland kan blive nyt oliemekka

Foto: TV ØST

Tre tonstunge maskiner kører i disse dage tværs over Lolland. I samarbejde med amerikanske og engelske eksperter leder Nordsøfonden efter olie og gas i undergrunden.

Normalt er Lolland lig med fred og ro, men i disse dage huserer tre store og støjende maskiner. På en nøje planlagt rute søger de efter olie og gas i undergrunden ved at sende vibrationer syv kilometer ned i jorden. Resultaterne kan geologerne bruge til at vurdere, om det kan betale sig at lave boringer på øen.

- Forhåbentlig finder vi noget, som er interessant, siger den amerikanske chefgeolog John Aredal, der har mange års erfaring med den slags undersøgelser.

- Det er faktisk næsten ligesom ultralyd, når man scanner babyer. Det er samme teknik, bare i en anden skala. Her kigger vi på undergrunden og ikke på en menneskekrop, fortæller amerikaneren.

De sælsomme maskiner har trukket nysgerrige lolliker til. Blandt andre Jørgen og Kirsten Slowik fra Arninge, der var fascineret af larmen og ikke mindst rystelserne i jorden, maskinerne lavede, da de passerede deres hjem.

- Det var en mærkelig fornemmelse. Hele kroppen hoppede, forklarer Kirsten Slowik, hvis mand håber, undersøgelserne får et positivt resultat.

- Det ville være nummer et for Lolland, for det ville trække nogle turister til, mener Jørgen Slowik, der dog ikke skal glæde sig for tidligt. Eksperterne vurderer, at der kun er 10-20 procents chance for, at de finder tilstrækkelige mængder til at påbegynde boringer.

- Der er mange skuffelser, inden man får én succes i denne branche, pointerer John Aredal.

Undersøgelserne af Lollands undergrund vil vare cirka to uger. Herefter skal også en del af Falster tjekkes for olie og gas.

[video:videonode:176137]

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App