Livsfarligt tyveri

Kobbertyve sætter livet på spil i jagten på hurtige penge

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er rent held, at der ikke er nogen, der ligger døde langs sporene endnu.

Kim Ishøj, der er teknik-ingeniør hos Banedanmark, ryster på hovedet. For tiden bliver de kabler, der løber mellem togskinner og elmaster, regelmæssigt stjålet.

Det er kobberet inden i ledningerne, der frister tyvene. Ca. 40 kr. pr et kilo kobber kan man tjene, og derfor klipper tyve kablerne af. Men det er med livet som indsats.

Meget af tiden er der nemlig strøm i kablerne. Men hvornår der er strøm, kan man hverken se eller høre. Og hvis man klipper kablet over, mens der er strøm i, så dør man af det.

- Man bliver simpelthen stegt. Når man klipper kablet, står man med 100 ampere mellem hænderne. Til sammenligning slår HFI-relæet fra derhjemme, når spændingen er mere end 0.2 ampere, fordi alt derover anses som dødeligt, siger Kim Ishøj i dag til TV2 Øst. Derfor er han fuldstændig rystet over, at nogen kan finde på at stjæle el-kablerne.

Tyverierne er foregået over længere tid, men det sker regelmæssigt over hele Sjælland. Seneste er det gået ud over Fyn, der i sidste uge fik stjålet kabler 2 steder.

- Først troede vi at det var drengestreger, fordi vi tænkte at det kun var børn, der kunne finde på den slags, fordi de ikke vidste hvor farligt, det er. Men vi kan se nu, at det er blevet så omfattende, at det må være mere seriøst, siger Kim Ishøj.

 

 


Nyhedsoverblik