Likviditetsgarantier historisk

Nationalbankens likviditetsgaranti til en bank er kun sket én gang før i nyere danmarkshistorie. Det viser krisens omfang, mener ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er kun sket én gang før siden Anden Verdenskrig, at Nationalbanken går ind over laver en likviditetsgaranti, som den nu gør med Roskilde Bank. Og det tyder på, at krisen omkring Roskilde Bank er større end som så.
 

Sådan lyder kommentaren fra lektor i finansiering på Copenhagen Business School Finn Østrup til de seneste nyheder om Roskilde Bank.
 

- Når banker er i krise, så plejer vi en dag at vågne op til nyheden om, at banken er blevet sammenlagt med en anden bank. Når det ikke sker i dette tilfælde, tror jeg, det skyldes, at den manøvre ikke i første omgang har kunnet lade sig gøre for banken. At der er store vanskeligheder ved at finde en bank, der vil overtage Roskilde Bank, siger han.
 

Ifølge Finn Østrup skal vi tilbage til juni 1992, da Nationalbanken lavede et likviditetsberedskab for den daværende Unibank for at finde det seneste sammenlignelige tilfælde. Og før det skal vi tilbage til 1920'erne.