Ledige sygemelder sig, når de bliver presset til jobsøgning

Måske er det pjækketarmen, der gør ondt, når ledige sygemelder sig fra jobsøgning. Hurtig opfølgning på ledige i det tidligere Storstrøms Amt gav flere sygemeldinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Ledige, som mødes med kontante krav og tæt kontakt fra arbejdsformidlingen, melder sig oftere syge end andre ledige. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, der har evalueret projekt "Hurtigt i Gang," skriver Arbejdsmarkedspolitisk Agenda.

"Hurtigt i Gang" foregik i Sønderjylland og Storstrøm, hvor halvdelen af godt 5000 personer, der netop var blevet arbejdsløse, blev mødt med tæt kontakt og krav om deltagelse i jobsøgningskurser. Den anden halvdel fortsatte som hidtil.

I de første 30 uger var der gennemsnitligt cirka 5 procentpoint flere sygemeldte blandt de ledige i deltagergruppen end blandt de ledige i kontrolgruppen. Ifølge Socialforskningsinstituttet er det ikke nødvendigvis et tegn på, at aktiveringen gør de ledige syge.

- Resultaterne tyder på, at nogle ledige helbredsmæssigt reagerer på den intensiverede indsats, eller at de forsøger at undgå at deltage i aktiviteterne under "Hurtigt i Gang" ved at melde sig syge. Hvilken forklaring, der har størst vægt, kan ikke umiddelbart afgøres med de foreliggende data, står der i evalueringsrapporten.