Lars Løkke er fortid i Venstre: - Han var en stor stemmesluger

Lars Løkkes farvel til Venstre kan efterlade partiet med et særligt stort problem i Sjællands Storkreds. Det kommer til at få stor betydning, siger Louise Schack Elholm (V).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel


Lars Løkke melder sig ud af Venstre og bliver løsgænger. Det oplyste han på sin Facebook-profil fredag aften.

- Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandet vemod, har jeg her til nytår besluttet at sætte mig selv fri og melde mig ud af Venstre efter 40 års medlemskab, skriver han.

Lars Løkke Rasmussen er som bekendt tidligere statsminister for Venstre - og det er usædvanligt, at en tidligere statsminister forlader sit parti. Lars Løkke Rasmussen skriver, at det ikke har været nemt.

quote Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid - og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag

Lars Løkke Rasmussen (V)

- Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid - og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag.

- Jeg troede ellers det var en engangsforeteelse, at medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Ellemann: Løkke går glip af god rolle i Venstre

Nyheden om Løkkes afgang huer ikke de resterende Venstrefolk.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, det er trist, at Lars Løkke Rasmussen forlader Venstre, og at han kunne have fået en "god rolle" i partiet.

Det skriver Jakob Ellemann-Jensen, der er Løkkes arvtager, på Twitter.

- Jeg er trist over, at Lars nu forlader Venstre. Han har givet meget til vores parti, og partiet har givet meget til ham.

quote Vi kunne helt sikkert have fundet en god rolle til Lars i Venstre

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

- Vi kunne helt sikkert have fundet en god rolle til Lars i Venstre, men han ville det anderledes, og er på vej videre. Jeg ønsker ham alt det bedste, skriver han.

Han uddyber ikke, hvad det kunne være for en rolle, men siden Løkkes afgang som formand for snart halvandet år siden, har han ikke påtaget sig ordførerskaber.

Louise Schack Elholm (V): - Jeg er selvfølgelig skuffet og ærgerlig

Også Louise Schack Elholm (V), der er valgt i Sjællands Storkreds, er ærgerlig over Løkkes afsked.

- Jeg er selvfølgelig skuffet og ærgerlig. Vi har jo holdt rigtig meget af Lars og har været glade for at have ham som en del af Venstre og støttet op om ham som statsministerkandidat. Så vi er selvfølgelig rigtig skuffede og ærgerlig over, at han forsvinder, siger hun til TV2 ØST.

Det overrasker hende dog ikke, at han melder sig ud, selvom det er efter 40 års medlemskab.

- Det kan jo dårligt komme som en overraskelse, når han for et års tid siden annoncerede, at han gik i overvejelserne. På den måde er man jo ikke overrasket, men jeg havde da håbet, at han havde følt så stor forbindelse til Venstre, så stor tilknytning til alle dem, der har arbejdet for ham, at han ville blive hos os.

BLÅ BOG: Lars Løkke melder sig ud af Venstre

Lars Løkke var en stor stemmesluger

Men der skal langt mere til at knække et parti som venstre, mener Louise Schack Elholm.

- Det her skal Venstre nok komme igennem. Vi har haft tidligere formænd og statsministre, der har forladt partiet efterfølgende. Det er ikke første gang, det sker, og det her kommer vi os også over. Vi er et 150 år gammelt pari, der hviler på de demokratiske værdier, har kæmpet for demokratiet hele vejen igennem, og vi hviler på et frit valg, siger hun.

Hun erkender dog, at Lars Løkke har haft stor indflydelse på vælgerne, og de tilbageværende partimedlemmer nu må kæmpe for stemmerne:

quote Vi skal overbevise dem, der har stemt på Lars, at det stadig er det samme parti, som Lars var statsminister for

Louise Schack Elholm (V), folketingsmedlem

- Det kommer selvfølgelig til at have en stor betydning. Der er ingen tvivl om, at Lars var en stor stemmesluger, og vi skal overbevise dem, der har stemt på Lars, at det stadig er det samme parti, som Lars var statsminister for. Vi vil gøre vores allerbedste for at overbevise danskerne om, at vi stadig vil trække Danmark i en friere retning.

Politisk kommentator: - Løkke havde en vis kendis-faktor

Man skal ikke underkende, hvilken betydning Lars Løkke har haft i forhold til vælgere, der har stemt på Venstre, mener TV2 ØST's politiske kommentator Ivan Nielsen.

- Der er ingen tvivl om, at Lars Løkkes farvel til Venstre efterlader partiet med et særligt stort problem i Sjællands Storkreds: Han fik næsten 41.000 personlige stemmer ved den seneste valg. Til sammenligning fik han flere personlige krydser end de øvrige seks folketingsmedlemmer i kredsen fik tilsammen. Venstre fik også en fremgang på to mandater her i kredsen, siger han.

- Alle de stemmer forsvinder naturligvis ikke bare fra Venstre. Mange vælgere finder bare et andet navn på listen eller stemmer bare på partiet. Men der er naturligvis også en vis kendis-effekt: Vælgerne har sat kryds ved Lars Løkke, fordi de kender ham og navnet. Det er ikke så meget partiet. De vælgere bliver hjemløse, og det kan være en fordel for andre borgerlige partier.

Selvom Lars Løkke Rasmussen ikke længere er medlem af Venstre, så holder han fast i sit Folketingsmandat.

Ellemann: - Vi står med massiv ufordringer

Også en anden stemmersluger har trukket opmærksom i den forgangne uge.

Inger Støjberg har trukket sig som næstformand, fordi hun blev bedt om det.

Det skete på baggrund af dagen om en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

- Vi står med nogle massive udfordringer, det kan en blind jo føle med sin stok. Vi har lige taget afsked med vores næstformand, nu tager vi afsked med vores tidligere formand og statsminister. Så ja, vi er presset, siger Jakob-Ellemann Jensen til DR Nyheder.