Langt flere læger end andet sundhedspersonale er vaccineret

Det vækker undren, at 80 procent af landets læger er vaccineret, mens andre grupper i regionens sundhedsfaglige job ligger lavere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

80 procent af lægerne i Danmark er blevet vaccineret mod corona, og det vækker undren hos Venstres Jacob Jensen, at lige netop den faggruppe i sundhedsvæsenet ligger højere end de andre. 

quote Vi ser, at det er dem med de fleste ressourcer, der kommer først i køen

Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører

- Det er ikke nødvendigvis lægerne, der har mest kontakt med patienterne. Her er social- og sundhedsansatte og sygehjælpere ofte tættere på og hyppigere sammen med patienterne, siger Jacob Jensen (V), der er folketingsmedlem og medlem af regionsrådet i Region Sjælland. 

- På samme måde er rengøringspersonalet i kontakt med ting, der potentielt kan indeholde spyt og andet, der kan smitte, så jeg kan undre mig over, at de ligger betydeligt lavere, når det kommer til vaccinationer, siger Jacob Jensen.

Tallene blev fremlagt for politikerne på et møde i forretningsudvalget i Region Sjælland 1. marts. Tallene viser, at mens 80 procent af lægerne er vaccineret, gælder det kun for 73 procent af sygeplejerskerne og 66 procent af de social- og sundhedsansatte.

Læs også
Skarp kritik af direktørvacciner: Politikere efterlyser konsekvenser
Læs også
Skarp kritik af direktørvacciner: Politikere efterlyser konsekvenser

Fredag formiddag bragte han tallet op for sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som var kaldt i samråd på baggrund af de sager, der har været med ledende medarbejdere i blandt andet Region Sjælland, der har ladet sig vaccinere, før det var deres tur.

- Som jeg også nævnte på samrådet, kan jeg være bekymret for, om der er en magtstruktur i sundhedssektoren, der bliver udnyttet i forbindelse med de her vacciner. Vi bliver i hvert fald nødt til at finde ud af, hvad årsagen er til, at lægerne ligger så højt i forhold til de andre grupper, lyder det fra Jacob Jensen.

FOA kritiserer rækkefølge

Fagforbundet FOA, der varetager interesserne for blandt andet social- og sundhedsansatte og rengøringspersonale, kritiserede i starten af marts, at uddannelseslængde tilsyneladende vægtede højere end kontakten til patienterne, når det kom til vaccinationer. 

Forbundet påpegede, at mindst to ud af tre læger og over halvdelen af sygeplejerskerne havde fået mindst en vaccine, mens det kun gjaldt hver femte og hver tredje medarbejder uden autorisation – eksempelvis social- og sundhedshjælpere.

På fredagens samråd stillede også Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt spørgsmålstegn ved, at flere personer i fremtrædende stillinger er blevet vaccineret, før det angiveligt var deres tur.

- Vi ser, at det er dem med de fleste ressourcer, der kommer først i køen. Hvorfor gør man ikke op med den magtstruktur, der er? lød det fra hende på samrådet med sundhedsministeren.

Magnus Heunicke (S) kaldte det på samrådet uacceptabelt og et tegn på dårlig dømmekraft, at ledende medarbejdere har sprunget vaccinekøen over og ladet sig vaccinere, og han påpegede, at der er lavet retningslinjer for, hvem der skal vaccineres hvornår. 

- Det er en konkret vurdering, hvem der skal vaccineres. Medarbejderne visiteres af ledelsen på arbejdspladsen, og der skal de opfylde et eller flere af kriterierne om, at man eksempelvis ikke kan undgå kontakt med smittede patienter, eller at man varetager kritiske funktioner.

- Derudover har Sundhedsstyrelsen fremhævet, at sundhedspersonalet skal prioriteres ud fra, hvor udsat personen er for smitte, sagde Magnus Heunicke på samrådet. 

Koncerndirektør: Intet forspring til læger

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland, fortæller til TV2 ØST, at der i de planer, som regionen har lagt for vacciner, ikke er gjort forskel på faggrupperne.

quote Det er ikke fordi, der har været kø, hvor nogen har sprunget over for at komme forrest i køen

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

- Vi oprettede læger og sygeplejersker til vaccination meget tidligt, da vi i slutningen af december så en voldsom stigende indlæggelseskurve. Vi prioriterede her at vaccinere personalet på sygehusene mere end det kommunale personale for at kunne følge med. Vi skulle jo inddrage flere og flere afdelinger til at passe covid-patienter.

- Det er ikke sådan, lægerne er blevet oprettet før sygeplejerskerne og dermed kunne komme foran. De er alle blevet oprettet samtidig til at kunne bestille en vaccine, forklarer han videre.

Koncerndirektøren har dog et bud på, hvorfor der i statistikkerne observeres den forskel, som har fået politikerne til at reagere. Det er Sundhedsstyrelsen, der har lavet opgørelserne, og de omfatter personale i såvel regioner som kommuner:

- Jeg tror, at vores sygeplejersker på sygehusene har ladet sig vaccinere i stort omfang. Men der er også sygeplejersker i kommunerne, og det var dem, vi ikke prioriterede i første omgang, siger Leif Panduro Jensen og tilføjer:

- Det forklarer også, hvorfor sosu'erne ligger lavere, for de er overvejende ansat i kommunerne.

Måtte sende "rykkere" til kommuner

Region Sjælland åbnede først i januar for vaccinationer til kommunalt frontpersonale, da corona-indlæggelserne på sygehusene begyndte at løje af.

Her har man dog oplevet at skulle minde folk om, at de har fået muligheden for at få en vaccine:

- Det er ikke fordi, der har været kø, hvor nogen har sprunget over for at komme forrest i køen, siger koncerndirektøren og tilføjer:

- Vi har haft en indsats, hvor vi måtte ringe rundt til kommunerne og bede dem om at minde deres personale om, at de har mulighed for at blive vaccineret. Det er et spørgsmål om, at medarbejderen selv skal melde sig til vaccinen, og hvis ikke de gør det – bliver de ikke vaccineret.




Nyhedsoverblik