Lang ventetid på høreapparater: Nu kræver DF handling fra regeringen

Ventetiden for at få et høreapparat er nu så lang, at regeringen må gribe ind, mener Dansk Folkeparti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

75 uger.

Så lang er ventetiden på at få et høreapparat på Slagelse Sygehus i øjeblikket, og det er for lang tid, mener Dansk Folkeparti.

- Vi venter lige nu på at ministeren indkalder til drøftelser på det her område, siger Karina Adsbøl (DF), der er medlem af Sundhedsudvalget, til TV ØST.

Kort før jul indkaldte Karina Adsbøl til en debat i Folketinget for at finde ud af, hvad der kan gøres. En lang række partier endte med at være med i en såkaldt vedtagelsestekst, hvor der blandt andet står:

Folketinget konstaterer med beklagelse, at ventetiden på høreapparater på offentligt sygehus er steget og varierer mellem 4-123 uger.

quote Vi venter lige nu på, at ministeren indkalder til drøftelser på det her område

Karina Adsbøl (DF), medlem af Sundhedsudvalget 

- Efter de nye regler for tilskud i 2013 må vi konstatere, at regionerne ikke har klaret opgaven godt nok. Og derfor opfordrer vi regeringen til at handle på det her for at sikre, at ventelisterne til høreapparater bliver kortere, siger Karina Adsbøl.

I TV Østs udsendelse søndag den 14. januar 2018, udtalte Gitte Simoni, DF og medlem af Regions Sjælland, at hun gerne så en ventetid på fx fire uger. Således at manglende hørelse blev sidestillet med fx en knælidelse.

Den erklæring kan Karina Adsbøl (DF) godt tilslutte sig.

- Alle gode idder skal på bordet. Hvis regionerne kan få venteliden ned på fire uger, har vi en god løsning, siger hun.

Mindre tilskud

I 2013 blev reglerne for, hvor meget tilskud man kan få, hvis man vælger at købe sit høreapparat hos en privatforhandler. Inden 2013 var tilskuddet på 5.607 kroner per høreapparat.

Men det blev sat ned til 4.000 kroner for det første høreapparat og 6.350 kroner ialt, hvis der er brug for et høreapparat til begge ører.

Det betyder, at mange af dem dem, der tidligere valgte at få høreapparatet hos en privatforhandler, nu gerne vil have det gennem det offentlige.

Det skal løses

I vedtagelsesteksten står der også:

Folketinget ønsker at styrke indsatsen på området og opfordrer regeringen til at tage initiativ til en fremtidssikret løsning på ventelisteproblemerne…

I Region Sjælland er der i øjeblikket næsten 5.000 personer på venteliste til at få et høreapparat.

TV Øst arbejder på at få en kommentar fra regeringspartiet Venstre.