¨

Landmænd utilfredse med vandplaner

Foto: TV ØST

Regionens landmænd har sendt en bunke høringssvar til Christiansborg. De er utilfredse med regeringens planer om åbne rørlagte vandløb.

Benjamin Berner Christensen har 50 hektar landbrugsjord på Østmøn, men hvis politikerne vedtager at åbne et vandløb, som løber under markerne, kommer det til at koste ham dyrt.

- Der vil komme til at være et vandløb på tværs af tre af mine bedste marker, og det betyder, at min jord vil blive inddelt i nogle underlige trekanter, som er svære at dyrke. Hvis jeg skal købe tilsvarende landbrugsjord, koster det 12-15 millioner, siger han.

Landmænd i hele regionen er i oprør over politikernes planer om at fritlægge i alt 239 kilometer vandløb. I dag var der frist for høringssvar, og landmændene har skippet en større bunke afsted til Christiansborg.

- Jeg er skuffet over, at landmændene ikke er blevet inddraget mere, da planerne skulle laves, siger Poul Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger.

Det er regeringen, som skal tage den endelige beslutning om, hvilke vandløb der skal fritlægges. Herefter skal kommunerne stå for de forskellige projekter. Genåbningerne af vandløb sker som følge af et EU-direktiv, som pålægger Danmark at arbejde for et bedre vandmiljø.

- Jeg mener, at vi skal bruge vores skattekroner på en intelligent måde, og det mener jeg ikke, at vi gør ved at grave en ler- eller sandjordsmark op, siger Poul Fritzner.

Han understreger, at landmændene er villige til at arbejde for et bedre vandmiljø, men det skal ske på frivillig basis. Ikke på baggrund af de vandplaner, som lige nu bliver diskuteret.

På Christiansborg skal politikerne nu i gang med at se på høringssvarene.

- Jeg tror på, at argumenternes vægt tæller, og hvis vi kan pege på steder, hvor det ville være helt tosset at genåbne vandløb, så vil jeg tro, at fornuften sejrer til sidst, så vi kan undgå at åbne alle, lyder det fra folketingsmedlem Erling Bonnesen (Venstre), som er ordfører for fødevarer og landbrug.

02:38 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App