Landmænd plaget af lus

Lus plager landmændene som aldrig før i efteråret. Landbrugets Rådgivningscenter har advaret om de mange blad lus, og anbefaler landmændene at tage et lusemiddel med, når de sprøjter mod ukrudt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi har set bladlus i mængder som aldrig før i efteråret, siger planteavlskonsulent ved Sønderjysk Landboforening, Finn Olsen til DR Syd.

- Landbrugets Rådgivningscenter har advaret om de mange blad lus, og bedt os om at tælle hvor voldsomt angrebet er, og vi anbefaler nu landmændene at tage et lusemiddel med, når de sprøjter mod ukrudt, siger han.

Det er ikke til umiddlbart at se, om markerne er angrebet af lus.

- Vi skal ned på knæ og nærmest med lup på bedste Sherlock Holmes-maner for at se, om der er lus i markerne, siger Finn Olsen.

I Tyskland har landmændene tit voldsomme angreb af bladlus i efteråret, men det er første gang nogensinde, at danske landmænd opfordres til at sprøjte mod dem i efteråret.

Det får så også betydning for landmændenes sprøjteregnskab, hvor der er faste mål, de ikke må overskride.

Finn Olsen mener, at det varme klima er årsagen til de voldsomme angreb af lus.

- I det varme efterår sidste år, fik lusene tid til at sætte rigtig mange unger i verden, og det er deres efterkommere, der nu plager, siger han.

Selv om meteorologerne nu er begyndt at love nattefrost, vil det ikke umiddelbart få nogen indflydelse på luseplagen.

- Vi skal ned på under 5 graders frost, før det betyder noget, siger Finn Olsen.

Selv om lusene ganske vist gnasker de små spirer af vinterafgrøderne i sig, er det værste ved angrebet de vira, som lusene kan overføre til planterne.

De kan føre til en alvorlig reduktion i afgrøderne.

/ ritzau /