Landmænd kræver erstatning for oversvømmelser

I hele regionen er marker oversvømmet - og det er ikke kun regnvejrets skyld. kommunerne er nemlig for dårlige til at rense op i åer og vandløb, så vandet kan komme væk. Nu vil landmændene have erstatning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det ligner en å, der slanger sig gennem landskabet - men det er det ikke - det er Knud Hansens mark.

- Det er sørgeligt og deprimerende at se på, siger Knud Hansen.

Han har forsøgt at pumpe vandet tilbage i Tude Å. Men den er i forvejen cirka en meter over sin normale vandstand. Vandet løber nemlig alt for langsomt ud af åen.

- I de seneste år har de gjort mindre og mindre for at vedligeholde åen, så den nu ser ud som om, at der overhovedet ikke er gjort noget.

Planter og træer forsinker vandets på vej til havet.

- Hele vejen hen ad åen står der siv flere meter ud. Og der løber ikke noget vand igennem dem, siger han.

Ifølge Dansk Landbrug besluttede de daværende Vestsjællands og Storstrøms Amter for 7 år siden, at droppe en af de to årlige oprensninger af mange af regionens vandløb. Nu melder landmænd mange steder i regionen om store oversvømmelser.

Det er især omkring Tingsted Å, Fjeldebro Å, de inddæmmede områder ved Guldborg ( Majbølle Nor ), Kanalerne ved Bøtø, Forlængelsen af Tranemoseåen, Udløbene fra Åmosen, Susåen, Tude Å og Halleby Å.I Slagelse Kommunes natur- og miljøforvaltning kender man godt til problemet, men hos de ansvarlige politikere har man ikke hørt om det.

- Jeg vil tage en snak med forvaltningen, men jeg kan ikke sige noget om, hvorvidt kommunen har overholdt sine forpligtelser, det kan jeg ikke overskue lige nu, siger formanden for Natur- og Miljøudvalget i Slagelse, Anders Nielsen (Soc.dem.).

Knud Hansen regner med at miste mindst 60.000 kroner på oversvømmelserne. Han og mange andre landmænd i området vil nu have erstatning af Slagelse kommune.

- Jeg vil opfordre de landmænd, der har problemerne, til at samle dokumentation. Kommunen løber ikke fra ansvaret, og jeg kan love, at vi vil behandle sagerne efterfølgende, siger Anders Nielsen.