Lærermangel: Søg om optagelse på uddannelsen inden i morgen

Mangel på lærere i regionens folkeskoler har fået University College Sjælland til at forlænge ansøgningsfristen på læreruddannelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere kommuner i vores region er plaget af lærermangel. 

På University College Sjælland har man derfor udskudt ansøgningsfristen til læreruddannelsen i håb om at flere unge vil søge ind.

Så ved studiestarten 1. februar har man ind til i morgen, den 11. januar til at søge. Normalt skulle man have søgt inden 5. juli

- Det er jo en vigtig samfundsopgave at være lærer og også kunne forsyne regionens skoler med lærere, så derfor ser vi det som en vigtig forpligtelse for os hele tiden at følge med i, hvad er der af arbejdsmarkedsbehov, og der er behov for, at der bliver uddannet nogle flere lærere, siger Stina Møllenbach, Centerchef, University College Sjælland, UCSJ.

Færre søger ind på læreruddannelsen

Årsagen til lærermanglen kan blandt andet hænge sammen med, at færre søge rind på læreruddannelsen.

Det skyldes, at den daværende regering i 2013 skærpede adgangskravene på læreruddannelsen.

- Det vil sige, at man skal have over syv i gennemsnit for at kunne komme ind, eller man skal til en optagelsessamtale, forklarer Stina Møllenbach.

I 2015 blev 79 optaget på læreruddannelsen i Vordingborg.

I 2016 lå tallet på 66, altså et fald på 16 procent.

- Jeg tror, det har noget at gøre med, at folk er bange for at søge ind. Der har været meget omtale om læreren, som den dovne lærer, som bare sidder og drikker kaffe, gætter Bibi Zehngraff, som er lærerstuderende på UCSJ i Vordingborg.

Meningen med de nye, skærpede adgangskrav er at få dygtigere og mere motiverede studerende.

Det er en fordel mener Bibi Zehngraff:

- Det kan hjælpe på eleverne - på deres motivation og interesse for skolen, så de kan komme videre og gøre, hvad de drømmer om.

Skal være bedre uddannede

I mange yderkommuner er der i dag ansat lærere, der ikke er uddannet i de linjefag, de underviser i.

- Det er faktisk mange kommuner i vores region. Man kan sige måske særligt de kommuner, som ikke lige har et uddannelsessted i deres baghave, siger Stina Møllenbach

Men står det til regeringen, skal det laves om.

- Det var et krav i forbindelse med skolereformen, at inden 2020 skal 95% af de lærere, som underviser i de fag, de nu underviser i, have undervisningskompetence. Det, man tidligere kaldte linjefagskompetence, siger centerchefen.

Derfor har læreruddannelsen i Vordingborg taget kampen op.

- Vi har en kampagne på Facebook og nogle annoncer i avisen, hvor vi jo gør opmærksom på, at nu har vi faktisk forlænget fristen, så går man med en lille lærer i maven, så er det altså ikke for sent, så kan man nå det, for der er ansøgningsfrist her 11. Januar, siger Stina Møllenbach.


Nyhedsoverblik