Længere ventetid i straffesager

Reformen af retsvæsenet har forlænget ventetiden i 2007. Borgerne i Holbæk og Næstved skulle vente på en afgørelse i civile sager i byretten i lidt over fire måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den store reform af retsvæsenet kaster en skygge. Domstolene afgjorde i første halvår langt færre straffesager på under to måneder end i 2006. Men det dystre billede er faktisk allerede ved at være et overstået kapitel, lyder det fra Domstolsstyrelsen.

I 2006 blev der i 63 procent af straffesagerne afsagt dom inden for to måneder. I dette halvår faldt tallet til 45 procent.

- Det skyldes helt naturligt, at vi i det første kvartal af 2007 sammenlagde 82 byretter til 24, og det er klart, at hele den omstilling har præget vores sagsbehandling, siger Adam Wolf, der er direktør i Domstolsstyrelsen.

- Til gengæld kan vi glæde os over, at aktiviteten og sagsbehandlingstiden næsten er normal i andet kvartal, og det vil sige, at også sagsbehandlingstiderne vil begynde at rette sig i løbet af det næste års tid, siger direktøren.

Også de civile sager tog det lidt længere tid at få ekspederet end i 2006, viser den statistik, som styrelsen offentliggjorde fredag.

Tallene afslører store forskelle mellem de enkelte byretter. I Lyngby tog det således gennemsnitligt 7,3 måneder at få afgjort en civil sag, mens borgerne i for eksempel Aalborg, Holbæk og Næstved kun skulle vente på en afgørelse i lidt over fire måneder.

Også i bødesager er billedet broget. Det tog dobbelt så lang tid at få afgjort en bødesag i Kolding som i Odense - henholdsvis 122 og 61 dage.

Når det gælder voldssager, er der fastsat en målsætning om, at de skal kunne afgøres i løbet af 37 dage. I Aalborg, Randers og Roskilde blev fristen overholdt i to ud af tre sager. Omvendt ligger præstationen i Århus, Holbæk og Lyngby i den tunge ende, idet målet kun blev klaret i hver tredje sag. Heller ikke København har en køn placering på dette felt - kun 34 procent af sagerne fik en hurtig afgørelse.

/ritzau/