Læger roser regeringsudspil: Første skridt til at få flere læger i vores region

Regeringen fremlagde mandag en plan for, hvordan man skal kunne få flere praktiserende læger i Danmark. Planen skal kunne mærkes i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fire ud af fem lægepraksisser i Region Sjælland har lukket for optag af nye patienter.

Og står det til regeringen, så skal tallet om få år være omvendt – at tre ud af fire har åbent for optag af patienter.

Planen indebærer, at flere faggrupper som sygeplejersker, jordemødre og fysioterapeuter kan hjælpe lægerne i deres praksis – og ikke mindst, så skruer planen gevaldigt op for, hvor mange læger der hvert år uddannes til almen praksis.

Og det er en god plan, siger Ulrik Hesislev, der er formand for de praktiserende læger i Region Sjælland.

- Jeg synes, at det er et rigtigt positivt udspil. Det kan være et første skridt til at løse de problemer vi står over for. Det er dejligt, at regeringen vil satse på de praktiserende læger, og jeg er glad for, at regeringen ser på at løse problemerne på vores område, siger han til TV ØST. 

Stadig lang vej endnu

Ulrik Hesislev understreger, at der endnu er lang vej endnu, før planen kan mærkes af patienterne.

- Det her er endnu nogle skridt på vejen til den løsning, som vi har brug for. Der er forhandlinger forude både på Christiansborg og i regionerne, før vi ser det endelige resultat – men det er et positivt udspil, siger Ulrik Hesislev.

ny_laege_i_roedby.transfer.jpg
Læs også
Nyt udspil fra regeringen - problem med lægemangel skal løses
ny_laege_i_roedby.transfer.jpg
Læs også
Nyt udspil fra regeringen - problem med lægemangel skal løses

Han peger især på flere alment praktiserende læger som det, der nok kommer til at betyde den allerstørste forskel for alle.

- Vi er desværre i den situation, at rigtig mange praktiserende læger har måtte lukket for optag af nye patienter. Det har vi også i min klinik, og det er en ulykkelig ting at gøre. Men vi er pressede, og nødt til at gøre det, hvis vi skal tilbyde de øvrige patienter en ordentlig service, siger Ulrik Hesislev.

Han peger selv på to ting, der kan være en forklaring på, hvorfor lægemanglen er blevet særlig alvorlig i Region Sjælland.

Dels er patienterne blevet dårligere. Der er flere kronikere, og man er ikke så frisk i dag som tidligere, når man udskrives fra sygehusene. Dels er der de seneste år kommet færre læger i Region Sjælland.

- For ti år siden var vi 520 læger i Region Sjælland. I dag er vi 465. De læger mangler vi altså i det daglige, samtidig med, at vi jo løfter flere opgaver, der tidligere blev løftet af sygehusene, siger Ulrik Hesislev. 

Minister: Vi vil have det løst

Målet med regeringens plan er, at få skaffet flere kræfter til de enkelte lægepraksisser, så flere vil åbne op for optag.

Steffen Damsgaard
Læs også
Landdistrikter håber på stordrift og kort afstand til lægehuse
Steffen Damsgaard
Læs også
Landdistrikter håber på stordrift og kort afstand til lægehuse

- Målet med planen er, at det skal give frit valg på en helt anden måde, end vi ser i dag. Det skal sikre borgerne hurtigere adgang til læge end vi ser i dag, og skal også betyde, at der er mindre ventetid, når man ringer til lægen. Samtidig skal det være lettere at få eksempelvis en videokonsultation, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til TV ØST.

Hun mener, at det er nødvendigt at se på adgangen til lægerne.

- De sidste 10 år har vi især haft fokus på sygehusene og med at opbygge supersygehusene. Det var nødvendigt, men jeg tror, at vi har glemt de praktiserende læger lidt. Det er imidlertid noget, som vi er nødt til at se på nu for at sikre et mere sammenhængende sundhedsvæsen. Det er det vi gør med vores udspil i dag, siger Ellen Trane Nørby.

Hun understreger, at udspillet viser, at regeringen gerne vil fortsætte arbejdet med almen praksis.

- Vi vil almen praksis. Vi investerer også statslige midler i det. Det er noget, som regeringen bakker op om, og det skal de yngre læger også vide, når de vælger at blive praktiserende læger, siger ministeren.


Nyhedsoverblik