Læger flygter fra psykiatrien - hver femte er skiftet til det private

Læger i psykiatrien ser i stigende grad mod det private. Den politiske indsats på området møder igen kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end hver femte overlæge i psykiatrien og mere end hver fjerde i børne- og ungepsykiatrien har skiftet en stilling i det offentlige ud med en i det private.

Og endnu flere pønser på at følge trop.

Det viser en undersøgelse fra Overlægeforeningen ifølge avisen Politiken.

Ud over opgørelsen af flugten fra det offentlige til det private, viser foreningens undersøgelse også, at 46 procent af overlægerne i børne- og ungepsykiatrien inden for det seneste halve år har overvejet at gøre turen til det private.

Det samme gør sig gældende for 40 procent af overlægerne i voksenpsykiatrien.

quote Hvis bare en del af dem gør alvor af deres overvejelser, vil det have ødelæggende konsekvenser for den regionale psykiatri

Susanne Warmen, Overlægeforeningens formand

Især de sidste to tal giver anledning til bekymring hos Susanne Warmen, som er Overlægeforeningens formand.

- Hvis bare en del af dem gør alvor af deres overvejelser, vil det have ødelæggende konsekvenser for den regionale psykiatri, og det vil være en katastrofe for patienterne og en enorm udfordring for den lige adgang til sundhedshjælp i Danmark, siger hun til Politiken.

Psykiatrifonden efterlyser flere penge

I regeringens udspil til finansloven for 2023 er der ikke øremærket penge specifikt til psykiatriområdet. Regeringen har i stedet afsat knap 600 millioner kroner i 2023 og én milliard kroner årligt i årene 2024-2026 i en forhandlingsreserve.

Men det er langtfra nok, mener Psykiatrifonden.

- Der er jo ikke nogen kobling af de forhandlinger, der foregår i Sundhedsministeriet, ambitionen om at løfte psykiatrien, og så det man spiller ud med i finansloven, sagde fondens direktør, Marianne Skjold, sidst i august.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde det været forkert at øremærke penge til psykiatrien, mens der foregår politiske forhandlinger om en tiårsplan for netop psykiatrien. Der er dog endnu ikke politisk enighed om, hvordan tiårsplanen skal finansieres.


Nyhedsoverblik