Lægemangel: Flere partier er varme på regionalt lægestudie

Flere partier nærmer sig enighed om, at en regional grundlæggende lægeuddannelse kan være med til at løse udfordringerne med at få ansat læger i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nærmer sig nu enighed om, at en regional grundlæggende lægeuddannelse kan være med til at løse udfordringerne med at få ansat læger i Region Sjælland.

Det skriver Dagbladet Ringsted.

Folketingsmedlem og spidskandidat til regionsrådsvalget Jacob Jensen (V) vil forsøge at overbevise sin partifælle, uddannelsesminister Søren Pind.

- Først og fremmest skal vi jo have en tilladelse, så der er noget at arbejde videre med. Derfor vil jeg drøfte det med ministeren. Et lægestudie vil naturligvis ikke kunne løse lægemanglen her og nu, det er jo en langsigtet strategi, og det skal ikke være det eneste tiltag, siger Jacob Jensen til avisen.

I øjeblikket mangler sygehusene i Region Sjælland omkring 100 speciallæger, og det kan være svært at få nye praktiserende læger til at slå sig ned i yderområderne.

Socialdemokraterne bakker op

Regionsrådsmedlem Jan Hendeliowitz (S) foreslog allerede i februar, at Roskilde Universitet skal have lov til at oprette en grundlæggende lægeuddannelse i takt med, at Sjællands Universitetshospital tager form. Det har RUC udtrykt positiv interesse for.

Og resten af socialdemokraterne bakker op:

- Det er vigtigt, at en lægeuddannelse får en regional forankring. Men det væsentligste er selvfølgelig, at vi politisk bliver enige om at arbejde for det, siger Heino Knudsen, spidskandidat for S.

Håber på aftale med Syddansk Universitet

Jacob Jensen tror mere på en aftale med Syddansk Universitet, der modsat RUC allerede har et medicinstudie og en afdeling i Slagelse.

- Men det skal ikke være en strid om geografi, vi skal finde en fælles løsning, siger Jacob Jensen. 

Region Sjælland er den eneste af de fem regioner, som ikke selv har et lægestudie. Dansk Folkepartis spidskandidat og næstformand i regionen Peter Jacobsen er med på at gøre en indsats for sagen. Men han bringer et tredje universitet i spil.

- Vi samarbejder jo tæt med Københavns Universitet, og måske vil de være interesserede i at oprette en filial ved et af vores akutsygehuse, et sted hvor det giver mening for de studerende og for uddannelsesinstitutionen. Det bliver naturligvis hverken i dag eller i morgen, men der var også mange, som afviste, at vi ville kunne åbne en ingeniøruddannelse i Kalundborg, siger Peter Jacobsen.

Det Radikale regionsrådsmedlem Anne Møller Ronex er mere tilbageholdende.

- Vi må prøve at vurdere, hvad der er muligt, vi har jo i gang med et samarbejde med Københavns Universitet om at få flere lægestuderende ud i praktik på vores sygehuse, siger hun.