Lægehuse kan løse lægemangel

Lægehuse med flere læger kan være vejen frem, hvis manglen på praktiserende læger i Region Sjællands yderkantsområder skal løses. Både læger og borgere, synes at det er en god ide, men de nye huse lader vente på sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Praktiserende læge Ditlev Bache havde sin egen praksis i 18 år i Kalundborg. Men for to år siden sagde han stop. - Det var meget pres at have på sig, når man kun var en mand. Og jeg frygtede da at jeg kunne brænde ud før end hvad jeg ellers ville, siger Ditlev Bache. 

Derfor besluttede Ditlev Bache at blive en del af lægehuset Grand i Kalundborg. Her sidder han blandt andet sammen med seks andre praktiserende læger. Det har stor betydning. 

- Det at være sammen med kollegaer hver dag og kunne spørge hinanden til råds og inspirere hinanden. Dels os ældre læger, men også med de yngre læger. Det giver mig kolossalt meget, siger Ditlev Bache.

Og lægehusene er ikke kun med til at holde på lægerne i pensionsalderen. Erfaringerne viser også, at fællesskaberne er helt afgørende for at tiltrække de yngre læger.

Men på trods af de mange fordele ved lægehusene er der i løbet af fire år kun kommet 35 nye lægehuse i Danmark, så der nu findes 797 såkaldte kompagniskaber mod 1400 solopraksisser. Praksisudvalget i Region Sjælland peger på, at det ofte er et økonomisk spørgsmål for lægerne. 

- Det kan være dyrt at komme ud af det, som man sidder i som solopraktiserende læge. Og så er der mange omkostninger til at oprette en ny praksis, siger Tommy Budel, som sidder i praksisudvalget i Region Sjælland. 

Politikerne i Region sjælland vil da også gøre noget ved problemet.

- Vi har besluttet at give økonomisk støtte til lægehuse i udkantsområderne, hvor der er problemer med at tiltrække praktiserende læger. Blandt andet i Kalundborg, siger Hjørdis Høegh-Andersen, Formand. for Forum for Primær sundhed, Region Sjælland.