Lad de hule træer stå

Det er ulovligt at fælde hule træer og træer med spættehuller i. Men mange ved det ikke. Nu opfordrer ornitologisk forening til at man lader træerne stå.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er højsæson for at fælde træer i haven, sommerhuset, skovene eller landbruget, og mange gamle træer må lade livet for motorsaven. Men mange ved ikke, at det er forbudt at fælde hule træer, advarer biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Jeg tror, at de færreste haveejere, sommerhusejere, skovejere og landmænd er klar over, at de på denne årstid hverken må fælde hule træer eller træer, som spætterne har hakket huller i, siger Knud Flensted.

Forbuddet står i en bekendtgørelse om artsfredning under jagtloven. Kun i september og oktober er det tilladt at fælde hule træer, men det vil DOF-biologen slet ikke anbefale.

- Fugle og flagermus har brug for alle de hulheder i træerne, vort landskab kan byde på. Det er netop for at give hulrugende fugle som mejser, fluesnappere, rødstjerte, spætter, alliker, hulduer og ugler bedre levevilkår, at bekendtgørelsen er lavet, siger Knud Flensted.

Selv andefugle kan have brug for hule træer. Både hvinand og stor skallesluger yngler i hule træer - begge arter er dog fåtallige i Danmark.

Spørgsmålet er så, hvornår et træ kan karakteriseres som hult?

- Når hulheden er på størrelse med et spættehul, så er der plads til en fuglerede. Og så er træet omfattet af beskyttelsen, fastslår Knud Flensted.


Nyhedsoverblik