Kvinder mangler hjælp til amning

En ny undersøgelse viser, at nybagte mødre i Region Sjælland føler sig for dårligt hjulpet af hospitalet i forhold til at komme i gang med at amme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nybagte mødre i regionen fortæller i en ny patienttilfredshedsundersøgelse, at de føler sig for dårligt hjulpet af hospitalet i forhold til at komme i gang med at amme.

Det har Malin Torstensen fra Nykøbing Falster oplevet.

For otte måneder siden kom Ella Savannah til verden. Hverken jordmoderen eller sygeplejersken hjalp i forhold til amningen. Det måtte Malin Torstensen selv finde ud af.   

- Jeg spurgte dem, om jeg gjorde det rigtig, så kiggede de kort på mig og svarede ja, men jeg kunne godt have brugt noget mere hjælp på sygehuset, siger Malin Torstensen. 

Hver tredje nybagte mod er usikker

Malin Torstensens historie er ikke enkeltstående.

I en ny landsdækkende rapport svarer 240 kvinder, der fødte i Region Sjælland i 2015, at de var i tvivl om noget vedrørende amning af deres barn, efter de kom hjem fra hospitalet.

I alt deltog 712 nybagte mødre fra regionen i undersøgelsen, så det svarer til, at hver tredje af kvinderne har følt sig usikre vedrørende amningen.    

Fordi Malin Torstensen var alene med Ella, kom sundhedsplejersken på besøg allerede tre dage efter, Ella var kommet til verden. 

- Hun sagde, at mine bryster var meget spændt, og jeg troede, det var sådan, det skulle være, men det var så fordi, at der ikke kom noget ud, der var bare mere og mere mælk, der ophobede sig i brysterne, forklarer hun. 

Ella havde suttet forkert på brystet og tabt sig 290 gram, fordi hun nærmest ikke havde fået noget at spise i hendes første tre dage. 

Man føler sig som en skidt mor. Man har jo fået banket ind i hovedet, at amning er det eneste rigtige, så man vil gerne prøve, fordi man vil gerne være en god mor, siger Malin Torstensen.

Med hjælp fra sygeplejersken kom der bedre gang i mælkeproduktionen, men den kom aldrig rigtigt op i gear. 

Vigtigt med mere fokus

Janne Ekstrøm Larsen er certificeret ammekonsulent og arbejder som jordemor på Roskilde Sygehus. Det bekymrer hende, at hver tredje i Region Sjælland oplever problemer med amningen. 

- Det synes jeg ikke er særligt godt. Og det er vigtigt, at vi har fokus på, hvordan at vi øger den viden og mindsker den usikkerhed. Det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi arbejder med det, fastslår hun. 

Hun peger på, at indlæggelsestiden er meget kortere end tidligere. Derfor er der i dag større risiko for, at amningen ikke når at komme ordentligt i gang, inden de nybagte mødre står på egen hånd.  

- Vi skal have fokus på at styrke, den viden forældrene går hjem med fra os, så de ved, hvad det er, de skal reagere på, når de kommer hjem, og de kan søge den rette viden, det rette sted, siger Janne Ekstrøm Larsen.

 


Nyhedsoverblik