Kviktest på vej til seks småøer i Region Sjælland

Nu får beboere og turister på alle øerne i Region Sjælland mulighed for at blive kviktestet uden at skulle til fastlandet. Det er ø-boerne selv, der har stået for at skaffe lokaler og podere, der bor på øerne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Før måtte beboerne på småøerne i Region Sjælland sejle til fastlandet for at kunne blive coronatestet. Men fra mandag er regionen klar med kviktest-mulighed på alle småøerne.

På Fejø har der været travlt med at sætte skilte op, indrette lokaler med rum-opdelere og med at skabe en indgang og en udgang til borgerne, når de skal testes i Fejø Børne- og Kulturhus. Her åbner man Fejø Kviktest-center mandag aften. 

quote Det er så godt for vores ø

Anne-Grethe Laursen, Fejøforeningen

- Det er så godt for vores ø. Jeg kunne se, at der var et behov, og så havde vi tiden med os, og da vi spurgte, var timingen perfekt.

Det siger Anne-Grethe Laursen, der er formand for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune og medlem af Fejøforeningen. 

Hun har længe ønsket at gøre det nemmere for borgerne på Fejø at blive testet, så de ikke skal til fastlandet, men kan blive på Fejø.

- Og nu hvor turistsæsonen begynder, giver det endnu bedre mening, at der er muligheder for test her hos os, hvis turisterne gerne vil ud at spise på et af de ti spisesteder, der findes her på øen og skal vise coronapas med en negativ test, siger hun. 

Anne-Grethe Laursen er formand for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune og medlem af Fejøforeningen. Her ses hun foran Fejø Børne- og Kulturhus, der nu bliver kviktest-center.
Anne-Grethe Laursen er formand for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune og medlem af Fejøforeningen. Her ses hun foran Fejø Børne- og Kulturhus, der nu bliver kviktest-center.

Derfor kontaktede Anne-Grethe Laursen Region Sjælland, og det viste sig, at der var stor interesse for et samarbejde med ø-boerne, ikke bare med Fejø, men også på Femø, Agersø, Omø, Sejerø og Orø. 

Det er øerne Fejø, Femø, Agersø, Omø, Sejerø og Orø, der fra mandag får egne kviktest-steder.
Det er øerne Fejø, Femø, Agersø, Omø, Sejerø og Orø, der fra mandag får egne kviktest-steder.

Ø-boere skaffer lokaler og podere

Teststederne er nu oprettet i samråd med alle ø-rådene, og medlemmerne har stået for at skaffe lokaler og podere selv, og de har selv bestemt åbningstiderne, der passer til deres behov. På Fejø er der fra mandag kviktest mandag og torsdag fra 18 til 19 og lørdag fra 9 til 10.

- Vi har lavet et vagtskema, og folk har meldt sig frivilligt. Vi havde slet ikke regnet med løn.  Her på øerne er vi vant til, at vi gør tingene frivilligt, men reglerne betyder, at vi bliver ansat i Falck og får løn, fortæller Anne Grethe Laursen. Hun har netop skrevet ud til ø-boerne og orienteret dem per mail.

- Der er kun kommet positive tilbagemeldinger, fortæller hun.

En af dem, der har meldt sig frivilligt, er Charlotte Skou, der er tandlæge i Tandplejen i Guldborgsund og bor på Fejø.

- For os, der pendler, er det nemt at blive testet, men der er også mange, der arbejder her på øen, og det bliver lettere for dem. Men jeg tror især det får betydning for vores erhverv herovre, fortæller hun.

- Vi er vant til at hjælpe hinanden, og der er så mange, der har meldt sig. Det gør man, når man bor i små lokalsamfund, fortæller hun.  

Fra mandag er der mulighed for hurtigtest på alle øerne i Region Sjælland. Det drejer sig om seks øer, nemlig Fejø, Femø, Agersø, Omø, Sejerø og Orø.
Fra mandag er der mulighed for hurtigtest på alle øerne i Region Sjælland. Det drejer sig om seks øer, nemlig Fejø, Femø, Agersø, Omø, Sejerø og Orø. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

quote De ø-boere kan altså noget særligt

Heino Knudsen (S), regionrådsformand, Region Sjælland

Hurtigtestene bliver, som alle andre steder i Region Sjælland, varetaget af Falck. De har stået for undervisning og oplæring af poderne. Nogle, eksempelvis en pensioneret sygeplejerske, har en sundhedsfaglig baggrund, mens andre har en baggrund som lærer eller andet. 

- Jeg ville gerne bakke op, og har jo en sundhedsfaglig baggrund og kender allerede forholdene omkring hygiejne, siger Charlotte Skou.


Engagement giver optimisme

I Region Sjælland er de imponerede over øboernes handlekraft og engagement:

- De øboere kan altså noget særligt. Deres stærke engagement giver en optimisme, siger Heino Knudsen (S), der er regionrådsformand i Region Sjælland.

- Når øboerne gør det her, viser de samfundssind, og det giver en energi og tro på fremtiden. Når nu tests er så vigtig en del af genåbningen, så skal der selvfølgelig også være et tilbud på øerne, siger Heino Knudsen. 



Nyhedsoverblik