Kun små bivirkninger ved ægdonation

Kan man overvinde stik, ømhed, en injektion med bedøvelse og tanken om at donere et æg, kan man hjælpe barnløse med at få børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frygt for bivirkninger bør ikke afholde kvinder fra at donere æg. Det fastslår overlæge Anne Lis Mikkelsen fra fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus.

Tidligere tiders skrappe hormonbehandlinger er nemlig ikke længere opskriften på at donere et æg.

- Det, der var standart i gamle dage med en lang nedregulering i form af stik eller næsespray med hormoner, hvor kvindens eget hormonapparat gik i kunstig overgangsalder, og som hos nogle kvinder kunne give nogle voldsomme hede-svedeture, ser vi ikke mere, forklarer hun.

I dag er behandlingen forfinet og i det hele taget mere simpel.

Daglige piller og enkelte stik med hormoner i løbet af en ti-dages periode efterfulgt af en bedøvelse og en udtagning af et æg: sådan lyder opskriften på at donere et æg, hvis man banker på hos fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus.

- De færreste har bivirkninger af behandlingen. De vil selvfølgelig få ømhed og lidt rødmen, når de får stik med hormon. Derudover vil æggestokkene vokse, og det kan give lidt ubehag, lyder meldingen fra overlæge Anne Lis Mikkelsen.

Bred skepsis
Derfor frygter overlægen også, at det bliver den mentale overvinding, der i fremtiden vil forhindre kvinder i at donere æg.

- Kvinderne skal overvinde, at de skal have nogle stik. Dernæst, at de skal ind og have taget æg ud, og også her skal man stikkes, siger Anne Lis Mikkelsen.

Det kan godt virke uoverskueligt for kvinden at donere æg: det er mere omfattende, når kvinden skal donere æg, end hvis manden skal donere æg. Manden producerer sæd hele tiden og kan derfor levere hele tiden, mens kvinden kun producerer et æg en gang om måneden, som skal tages på det helt rigtige tidspunkt, for at kunne bruges.

- I mange hjem berører man ikke emnet. Det er tabubelagt at tale om barnløshed. Og det er endnu mere tabubelagt at tale om at donere æg. For mange er det et endnu større skridt at tage, siger Anne Lis Mikkelsen.

Relaterede artikler


Nyhedsoverblik