Kritiseret hjælpeordning er forlænget - fødende skal på langfart et år endnu

Henover sommeren har fødeafdelingerne i Slagelse, Holbæk og Nykøbing Falster måtte aflaste afdelingen i Roskilde. Nu er ordningen blevet forlænget til udgangen af 2023.

32 kilometer, 60 kilometer og 108 kilometer. 

Så langt er der mellem Roskilde Universitetshospital og henholdsvis Holbæk Sygehus, Slagelse Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus. 

Og det er omtrent de distancer, som gravide kvinder fra Roskilde skal tilbagelægge i en rimelig presset situation. Nemlig når de skal føde.

quote Det går lidt bedre i Roskilde nu, men de er ikke på plads.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør

Det skyldes, at fødeafdelingen på Roskilde Universitetshospital er for presset, og derfor besluttede Region Sjælland i forsommeren, at en andel af de fødende kvinder fra Roskilde skulle fordeles ud på hospitaler i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

Først blev det meldt ud, at de tre afdelinger skulle aflaste Roskildes afdeling indtil 1. oktober 2022. 

Læs også
Flere fødende og færre jordemødre: - Vi er bekymrede for, om vi kan yde den rette omsorg
Læs også
Flere fødende og færre jordemødre: - Vi er bekymrede for, om vi kan yde den rette omsorg

Den dato er nu blevet udskudt over et år til udgangen af 2023. Fra 1. oktober 2023 og frem til årets afslutning vil man udfase ordningen.

- Det har været nødvendigt at forlænge periode, fordi fødeafdelingen i Roskilde stadig er trængt, men vi gør det også af hensyn til de afdelinger, som har hjulpet. De har de seneste måneder fundet deres veje i opgaven, og de har rekrutteret til at kunne løfte opgaven bedre. Det er svært at rekruttere for to-tre måneder, så nu kan de rekruttere på en længere bane, siger koncerndirektør i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg. Han fortsætter:

- Det går lidt bedre i Roskilde nu, men de er ikke på plads. Ved at give afdelingerne ekstra tid, kan de rekruttere ordentligt. Det giver ro omkring situationen.

Det er meningen, at fødeafdelingerne fremadrettet skal tage 45 ekstra fødende kvinder ind hver måned. Det tal har ifølge Jesper Gyllenborg været helt oppe omkring 75 på et tidspunkt.

Hvorfor bliver de fødende flyttet?

Bekymringer om travlhed på fødeafdelingerne

Da TV2 ØST talte med fødeafdelingen i Slagelse tilbage i juli var Signe Gaub Østerskovgaard, der er vicechefjordemoder, ikke begejstret for ordningen. 

- Vi kan godt lide at have travlt, det er ikke det. Det er et akutfag, og det er vi vant til og kan godt lide det, men jeg synes, at vi løber for stærkt i for lange perioder. Niveauet af travlhed er ligesom konstant, fortalte Signe Gaub Østerskovgaard dengang til TV2 ØST.

20061219-204625-4-4312x2872ma
Læs også
Sommerpakke på vej til pressede fødeafdelinger - får fem millioner
20061219-204625-4-4312x2872ma
Læs også
Sommerpakke på vej til pressede fødeafdelinger - får fem millioner


Men ifølge Jesper Gyllenborg har afdelingerne på en måde selv efterspurgt en forlængelse af perioden.

- Evalueringen har været langt bedre, end vi turde håbe på. Bedre end forventet, og nu vil de gerne kunne holde fast i rekrutteringen. Det er klart, at vi ikke har kunne spørge alle medarbejdere på fødeafdelingerne, hvad de tænker, men jeg har indtrykket af, at de generelt er blevet hørt. Der er også nogle, som oplever mere travlhed, men det skal netop løses ved at rekruttere flere fastansatte og vikarer, som den længere periode nu giver mulighed for, siger han og tilføjer:

- Pengene følger med de fødende, så det er ikke, fordi afdelingerne skal klare flere fødende for de samme penge. 

quote Jeg ved, at det er en træls situation. Især for de fødende, som skal flyttes.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør

Koncerndirektøren mener, at afdelingerne har været gode til at finde løsninger henover sommeren, som alle har været tilfredse med.

- Det er ikke for at bagatellisere situationen, for jeg ved, at det er en træls situation. Især for de fødende, som skal flyttes, men jeg fornemmer, at de finder gode måder at samarbejde. Antallet af fødsler er ikke nødvendigvis et mål for, hvor travlt man har. Det handler om, hvordan opgaverne håndteres, siger han.

Ny fødeplan skal give tryghed på sigt

Ifølge Jesper Gyllenborg er der bekymring at spore på fødeafdelingerne, men ikke fordi de skal hjælpe Roskilde Universitetshospital et år endnu.

- Det er svært at rekruttere både læger og jordemødre, og det er den bekymring, som fylder på den lange bane, siger han og henviser til den kommende fødeplan.

I Region Sjælland er de ved at udarbejde en ny fødeplan, som på den lange bane skal sikre gode forhold for de fødende og for medarbejderne på fødeområdet.

Læs også
Region Sjælland flytter fødende kvinder - møder kritik fra Jordemoderforeningen
Læs også
Region Sjælland flytter fødende kvinder - møder kritik fra Jordemoderforeningen

Hvordan fødeplanen ser ud, vides endnu ikke, men omkring årsskiftet skal den nye fødeplan angiveligt vedtages politisk, og den vil tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens 'Anbefalinger for svangreomsorgen' fra 2021 og Sundhedsstyrelsens 'Anbefalinger for organisering af fødetilbud' fra 2021.

Den nye fødeplan bliver afgørende for, hvad der videre skal ske på regionens fødeafdelinger​​​, og derfor er den afgørende for fremtidige beslutninger. Koncerndirektøren er dog rimelig sikker på en ting:

- Jeg forventer ikke, at vi forlænger perioden igen, men hvordan fødeplanen kommer til at se ud, er jeg stadig usikker på, så der er uvisheder, afslutter Jesper Gyllenborg.