Kritik af børnetandpleje

Børn i Vordingborg risikerer at vente halvandet år mellem hvert tandlægebesøg. For dårligt mener mange forældre. De vil have børnenes tænder tjekket oftere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ved at være længe siden, 11-årige Cecilie Jacobsen har været til tandlæge - faktisk snart halvandet år. Og det er hendes far, Palle Jacobsen, ikke tilfreds med.

 - Jeg synes, det er for langt tid, for der sker meget med deres tænder, når de udvikler sig. Et lille hul bliver hurtigt stort, hvis der går 18 måneder imellem, man kommer til tandlæge, siger han.  

Flere gange har Palle Jacobsen måttet ringe til tandlægen for at spørge, om det ikke snart var tid til et eftersyn. Og han er langt fra den eneste, der er utilfreds med den kommunale tandpleje i Vordingborg. TV2 ØST har talt med en række forældre, der alle synes, at børnene venter alt for længe på at komme til kontrol.

Vordingborg Kommune har nemlig bestemt, at nogle børn godt kan vente 18 måneder mellem hvert tandlægebesøg.

- Hvis børnene ikke har nogen huller, der er styr på tandbørstningen og deres tandstilling er uproblematisk, er der ikke nogen grund til, at de kommer til tandlæge oftere, siger Lene Maare. Hun er overtandlæge i Vordingborg kommunale Tandpleje.

Andre steder i regionen kommer børnene til kontrol oftere end i Vordingborg. Det viser en rundringning TV2 ØST har lavet. I Ringsted venter børnene f.eks. maksimalt ni måneder, mens det i Slagelse og Kalundborg højst er 12 måneder. Palle Jacobsen mener også, intervallet i Vordingborg bør være 12 måneder.  

Men politikerne i Vordingborg har ingen intentioner om at ændre de 18 måneders ventetid.

- Det er fagligt begrundet. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan der gå op til to år, og i Vordingborg har vil valgt at sige, at der kan gå op til 18 måneder. Hvis ikke tænderne fejler noget, så er der ikke nogen grund til at gå til tandlæge, siger næstformand i Vordingborg Kommunes sundhedsudvalg, Ib Johansen (A).

Han forstår dog godt forældrenes bekymringer, og kommunen vil nu lave en oplysningskampagne. På den måde håber de at kunne gøre forældrene mindre bekymrede.