Krigsveteran lærer kampsport

Hvordan hjælper man bedst hjemvendte soldater med psykiske problemer tilbage på sporet? Et spørgsmål, som en højskole i Præstø mener at have svaret på. Og det er kort og godt: KAMPSPORT.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højskolen Bosei i Præstø ser idyllisk ud, men indenfor bliver der gået til stålet. Eleverne er i gang med dagens lektion i taekwondo.

Blandt eleverne er Casper Lundø Sørensen. Han er tidligere soldat og var sidste år udsendt et halvt år til Kosovo.

Efter hjemsendelsen følte han, at ingen forstod, hvad han havde oplevet. Han isolerede sig fra familie og venner og søgte tilflugt i et misbrug af hash. Samtidig begyndte han at finde sammen med folk fra det kriminelle miljø i Randers. Derouten blev udløst af, at forsvaret alligevel ikke kunne tilbyde ham den uddannelse de først havde stillet ham i udsigt:

- Jeg havde planlagt mit liv efter at skulle være inde hos forsvaret, og da jeg ikke længere skulle det, brød min verden sammen, fortæller Casper Lundø Sørensen.

Via sin onkel kom han i kontakt med Lars Frost, der er gammel professionel kampsportsmand, og i dag arbejder med unge med psykiske problemer. Da Lars Frost mødte Kasper Lundø Sørensen kunne han straks se,
at noget var helt galt:

- Han var paranoid, og følte at hele verden var ude på at skade ham. Han havde ikke tillid til nogen, og var hele tiden parat til angreb. Mit budskab til ham var, at hvis ikke han søgte hjælp nu, så ville han blive indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Det var Lars Frosts idé, at et højskoleophold med kampsport kunne være noget for hjælp for Casper Lundø Sørensen.

Erling Joensen er forstander på højskolen Bosei, og han er ikke tvivl om, at højskolen har noget at tilbyde hjemvendte soldater:

- Gennem kampsport lærer man at kontrollere sin krop og psyke, og gennem det fællesskab, der er på en højskole kan hjemvendte soldater lærer at være blandt almindelige mennesker igen.

For Casper Lundø Sørensen er der ingen tvivl om, at den meget kampsportstræning hjælper:

- Jeg kommer psykisk i balance igen, og jeg lærer at fordybe mig i stedet for hele tiden at tænke på 100 forskellige problemer, siger Casper Lundø Sørensen.